2023.08.29. 09:00:00 5992 214

Kisgyerek felnőtt bőrben: Avagy amiért a ghosting nem csak a magánéletben ciki
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A "ghosting" kifejezést általában akkor használjuk, amikor valaki hirtelen és váratlanul megszakítja a kapcsolatot vagy a kommunikációt egy másik személlyel. Habár ez leggyakrabban egy párkapcsolat vagy kezdődő ismeretség során történik anélkül, hogy bármiféle magyarázatot vagy indoklást adna a felszívódó fél, az élet más területein is találkozhatunk a jelenséggel.

Az idő pénz! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az idő pénz!

A szomorú az egészben, hogy olykor mi magunk követjük el ezt az éretlen viselkedési formát! Ilyenkor elintézzük annyiban a helyzetet magunkban, hogy nem volt időnk a kommunikációra, nem igaz?
Ha belegondolsz, akkor jellemzően a szépségipari szolgáltatók, pl. kozmetikusok, fodrászok, műkörmösök, de még a személyi edzők felháborodása is jogos, amikor hangot adnak a folyton késő, esetleg utolsó pillanatban időpontot lemondó, vagy az időpontegyeztetés után egyszerűen felszívódó vendégeik viselkedése miatt. Természetesen bármi közbejöhet olykor, de ez esetben a megfelelő és időben történő kommunikáció elejét veheti egy-egy elmérgesedő szituációnak.

Előfordul, hogy a szolgáltató rá szeretne kérdezni, miért nem jelentünk meg, ilyenkor teljesen gyerekes viselkedés nem fogadni a hívását vagy figyelmen kívül hagyni az üzenetét. A helyes magatartás az, amikor vállaljuk a mulasztásunkat, és legalább bocsánatot kérünk amiatt, hogy raboltuk az idejét, valamint anyagi kárt is okoztunk neki! (Főként, hogy egy ilyen eset után másik szakember után is nézhetünk.)
A tisztelet és az őszinteség elve alapján jár az érintett félnek az, hogy megtudhassa, miért döntött úgy a másik fél, hogy mégsem veszi igénybe a korábban kiválasztott szolgáltatást.
A legtöbb szolgáltató, akinél már fordult elő nagy számban ilyen eset, kénytelen bevezetni olyan időpontfoglaló rendszert, a melyik emlékeztetőt is küld az időpont előtt, vagy úgy szigorítja a szolgáltatási feltételeket, hogy 24 órán belüli lemondás esetén a díjazása egy részére vagy egészére (mint lemondási díj) is igényt tart.

A ghosting jelensége – amely az online kommunikáció térnyerésével még inkább elterjedt - az anyagi vonatkozáson kívül ugyancsak kellemetlen, mivel sokszor negatív érzelmi hatást is kivált az áldozatánál. Gondoljuk csak végig, hogy ez a viselkedés miről árulkodik rólunk és milyen hiányosságokról rántja le a leplet!
A ghosting éretlen viselkedésnek tekinthető a kommunikáció és a kapcsolatok terén, és amikor valaki hirtelen és indokolatlanul megszakítja a kommunikációt, az azt az érzést kelti, hogy nem veszi figyelembe a másik fél érzéseit és nem tiszteli annak idejét. Pedig egyszerű és világosan kommunikációval elkerülhetjük ezeket a félreértéseket és a felesleges fájdalmat.

A "gyerekesen” viselkedő felnőttek azt az üzenetet közvetítik önmagukról, hogy megbízhatatlanok és szava hihetetlenek. Ennek olyan múltbeli események is állhatnak a hátterében, mint a nem megfelelő nevelési stílus és családi háttér, de kiválthatja a szó nélküli eltűnést az éppen átélt stressz és az általa kiváltott nyomás előli menekülés.
Sokan egyszerűen a kényelmetlen helyzeteket próbálják így elkerülni, mivel úgy érzik, hogy nem képesek megfelelően lereagálni az adott szituációt, esetleg félnek a verbális támadástól.
Az érzelmi kihívások alapja általában az alacsony önbecsülés szokott lenni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...