2014.10.23. 15:07:08 11783 104

Jó a füge a háznál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A többség aszalva ismeri, finom, esti nasiként fogyasztva, sütemények ízesítőjeként. Esetleg pálinkában megfürdetve lehet hódító csemege. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fügefalevél öltöztet. :) Azonban van egy javaslatunk: „öltözködés” előtt mindenképp kóstold meg nyersen is ezt a finom gyümölcsöt, hiszen épp most van a szezon és egyre több helyen lehet kapni. Lássuk, hogy azon kívül, hogy isteni, még mi mindenre jó ez az egyik legősibb kultúrnövény.

Füge | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Füge | Fotó: 123rf.com

Mi fán terem?

Őshazáját tekintve Kis-Ázsiából, Szíria, illetve Izrael környékéről származik, az eperfa, a fikusz és a gumifa közeli rokona. Napjainkban a török, francia, spanyol népek foglalkoznak a termesztésével, továbbá Dél-Bulgária és az egykori Jugoszlávia tagállamainak melegebb területein. A tengerentúlon Kaliforniában teszik ugyanezt.

Hazánkban is több helyen megél, sőt, kifejezetten kedveli az itteni klímát. Többek között Pécs, Badacsony, Esztergom, Tihany, Szentendre és Dél-Zala környékén foglalkoznak termesztésével.

Különböző színben és méretben ismertek, létezik vörös, fekete és fehér is.

Kincset érő „cseppek”

Habár az apró, csepp alakú gyümölcsök 80%-a víz, emellett többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Az érett füge 1,3%-a protein, fél százaléka zsír, 2,9%-a szénhidrát. Több mint 5%-ban tartalmaz ballaszt- és ásványi anyagokat, úgy, mint kalcium, foszfor, magnézium és vas. Vitaminok közül az A, B1, és a B2 is megtalálható benne.

Az olyan természetes cukrok, mint a glükóz vagy a fruktóz segítenek a fentebb írt ásványi anyagok megkötésében.

Milyen hatással lehet a fügefogyasztás egészségünkre?

A benne található enzimek emésztést segítő tulajdonsággal bírnak, egyes összetevői pedig baktériumölő hatásúak.

Viszlát, vesekövek! Állítólag ha egy bögre vízben felforralunk 6 fügét, és ezt a főzetet kortyolgatjuk körülbelül 4 héten keresztül, megszabadulhatunk a nem kívánatos kövektől.

Jön a rossz idő, a torokfájás időszaka. De ez rajtunk nem foghat ki, pláne, ha van otthon füge. Keverj össze aszalt fügét mézzel és vízzel és fogyaszt ezt a fájós torokra.

Magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázók kedvenc csemegéje. De a székrekedéstől szenvedőknek is segítséget nyújthat a következő „koktél”: 2-3 darab, megáztatott aszalt fügét keverj össze mézzel és ezt eszegesd egy hónapon át, reggeli előtt/ helyett/után.

Hiába az édes íz, cukorbetegség esetén is javasolt, hiszen a benne található kálium segít csökkenteni az inzulint. Nagyjából egy hétig érdemes mézzel elkevert fügemagokat fogyasztani, hogy érezhető legyen a hatása.

Ha zavar a rossz lehelet, netán szájfekéllyel küzdesz, 2-3 levél elrágása, vízzel való gargarizálás segíthet a dolgon. (Ennek érdemes utána olvasni, természetgyógyásztól, biopatikában érdeklődni a módszerről részletesen.)

Stressz ellen és a libidó növelésére is jó lehet a füge

A magnéziumban gazdag füge segíti csökkenteni a stresszt, jótékony hatással van keringésünkre.

Ha egy igazi stressz elleni koktél szeretnél hörpölni, szerezz be egy kis fügeszirupot és frissen facsart narancslevet. Az arányok a következők: 1/8 liter narancsléhez tegyél 4-5 evőkanál szirupot. Íze és nyugtató hatása is kiváló.

Tápláld a libidódat fügével! 4-5 szem fügét egy éjjelre áztassunk tejben, reggel pedig fogyasszuk el és várjuk a hatást. ;)

Fügepakolás pattanások ellen

Nem csak belsőleg, külsőleg is! A gyümölcsből készült pakolás (a „pépet” az arcunkra kenjük, 15-20 percig hagyjuk száradni) kiváló pattanások vagy bármilyen bőrproblémával szemben.

Nemcsak édességekhez

Füge salátához is | Fotó: 123rf.comFüge salátához is | Fotó: 123rf.com

A füge aromájának köszönhetően nagyon sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Akár salátákhoz, füstölt húsokhoz, sajtokhoz is ideális csemege.

Ha viszont édességet szeretnél, akkor legyen nagyon édes ;):

Karamellizált füge

Hozzávalók:

  • 4 db friss füge
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 gramm margarin

A fügéket megmossuk, félbevágjuk. Serpenyőben a margarint felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amivel összekeverjük. A kis lángot nagyra állítjuk és a fügéket a „vágott” oldalukkal a serpenyőbe tesszük. A másik kanál cukrot a fügére dobjuk és pár perc alatt süssük meg, karamellizáljuk.

Megvárjuk, míg kihűl és tálaljuk.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakorvos véleményét.

Forrás: 55plus-magazin.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...