2022.09.21. 17:30:00 7595 286

Itt van az ősz... a tányérunkon is! Receptötletekkel érkeztünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kinek a sütőtök, kinek a gomba jelenti az ősz ízét, való igaz, hogy a jeges teát és a behűtött görögdinnyét már nem is szívesen fogyasztanánk ebben a cidriben, de még a töltött káposzta szezon is messze van. Mi kerüljön az asztalra, ami kellőképpen felmelegít, ugyanakkor nem telít el túlságosan?

Káposztasaláta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Káposztasaláta

Ha nem szeretnél csupa narancssárga levest tálalni idén ősszel akkor válassz a kalóriában szegényebb – tejszínmentes -, azonban ugyancsak szép színes levesek közül. A saláták helyett pedig válassz egy kicsit tartalmasabb főételt, jöhetnek a sültek sok-sok vitamindús savanyúsággal!

Őszi zöldségleves sajtos pirítóssal

Hozzávalók:

1 póréhagyma, apróra vágva
2 sárgarépa, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, zúzva
1 burgonya, apróra vágva
1 ek. apróra vágott friss rozmaring
fél tk. cukor
425 ml zöldségalaplé
410 gr konzerv csicseriborsó, lemosva és lecsepegtetve
3 ek. apróra vágott friss petrezselyem
8-900 gr apróra vágott, édes paradicsom

A pirítósokhoz:

8 szelet, átlósan vágott bagett
1 gerezd kettévágott fokhagyma
50 gr reszelt edami sajt

Elkészítés:

Tegyük a felaprított zöldségeket egy nagy lábasba a fokhagymával, a rozmaringgal, az alaplével és a kevés cukorral együtt. Fűszerezzük meg ízlés szerint, majd forraljuk fel. Ezután lefedve kis lángon főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben melegítsük elő a grillt. A paradicsomot robotgépben vagy turmixgépben keverjük simára, majd a csicseriborsóval és a petrezselyemmel együtt öntsük hozzá a zöldségekhez. Időnként megkeverve melegítsük egybe a hozzávalókat.

A pirítósokhoz dörzsöljük be a kenyérszeletek mindkét oldalát fokhagymával. Miután az egyik oldalát aranysárgára sütöttük, a kenyeret fordítsuk meg és gazdagon rakjuk meg edami sajttal, hogy az ráolvadhasson. Azon melegében jó tálalni a forró levessel.

20 perces sertésszűz serpenyőben főzve

Hozzávalók:

500 gr sertés szűzpecsenye
1 ek. liszt
2 tk. szárított rozmaring
3 ek. olívaolaj
250 gr szeletelt gomba
1 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
300 ml zöldségalaplé

Elkészítés:

Vágjuk a szűzpecsenyét átlósan ujjnyi vastag szeletekre, tegyük bele a lisztet és a rozmaringot egy nagy műanyag zacskóba, adjunk hozzá sót, borsot, és forgassuk a sertéshúst ebben addig, amíg réteg nem képződik rajta.
Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagyobb serpenyőben. Süssük oldalanként körülbelül 3-4 percig a sertésszeleteket, hogy mindkét oldala szépen megpiruljon. A félig elkészült húst vegyük ki a serpenyőből.

A serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat, öntsük bele a gombát, és süssük kb. 2 percig, amíg el nem kezd puhulni. Szórjuk be mellé a fokhagymát, és tegyük vissza a sertéshúst is a serpenyőbe a zacskóban maradt liszttel együtt. Végül keverjük hozzá az alaplevet, és forralás után pároljuk további min. 5 percig, amíg a pecsenye meg nem fő.

Őszi káposztasaláta

Sonka, kacsa- vagy marhasültet kíván a család? Készítsd el az ételt ezzel az egészséges és színes körettel!

Hozzávalók:

maréknyi vegyes mag
tamari szósz
4 ek. zsírszegény natúr joghurt
3 ek. majonéz
2 ek. dijoni mustár
3 ek. petrezselyem, apróra vágva
1 zeller, hámozva és reszelve
3 sárgarépa, hámozva és reszelve
fél vörös káposzta, nagyon vékonyra szeletelve
2 alma, vékonyra szeletelve

Elkészítés:

Egy serpenyőt felforrósítunk, és közepes lángon enyhén megpirítjuk benne a magkeveréket. Amikor enyhén barna színt kapnak, öntsük hozzájuk a tamarit. Miután körbe futtattuk vele a magokat, öntsük ki egy kis tálba a serpenyőből.

Keverjük össze a joghurtot, a majonézt, a mustárt és a petrezselymet, és forgassuk bele a zöldségeket és az almát. Fűszerezés után szórjuk rá a magokat, és máris tálalhatjuk.

Forrás: www.bbcfoodgood.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.