2023.06.27. 17:20:00 8259 282

Időzíts! Cirkadián étkezéssel és alvással a jobb egészségért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az úgynevezett “szervtájoló” órával kapcsolatos tudnivalókról már hallhattál, most az étkezéssel összefüggő időzítést vesézném ki egy kicsit részletesebben. Ugyanis a test belső órájához történő igazítása olyan ütemezés, amely rendkívüli egészségügyi előnyöket kovácsol a számunkra.

Cirkádián étkezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cirkádián étkezés

Az emberi test órára bontott ciklusát a természetes fény és a táplálkozás (étkezés időpontja és az élelelm minősége) mint külső tényezők, valamint a genetika és életkor mint belső tényezők egyaránt befolyásolják, míg maga a cirkadián ritmus az alvási szokásainkra, az emésztésünkre és a hormonszintünkre hat ki nagy mértékben.

Amennyiben sokszor érzed magad fáradtnak, elégedetlen vagy az anyagcseréd működésével vagy megmagyarázhatatlan hangulatingadozások gyötörnek, járj utána az okoknak. Amennyiben nem találsz ésszerű magyarázatot, nagy a valószínűsége annak, hogy életmódod nincs kellőképpen szinkronizálva a cirkadián ritmusoddal.

Mitől cirkadián a táplálkozás?

A “Jókor jó helyen.” mondásunkat egészítsük ki a “Mit?” kérdőszóval és máris megkapjuk a cirkadián óra szerinti életmód vázát.
Egy mondatban összefoglalva ez egy időkorlátozott táplálkozás, amely során este 7-8 óra után egészen reggel 6-ig nem ajánlott élelmet magunkhoz venni, de ügyelnünk kell arra, hogy az első étkezés történjen meg az ébredéstől számított két órán belül.

Itt azonban nem áll meg a tudomány, hiszen az időtényezőn kívül az sem mindegy, milyen jellegű ételeket tömünk magunkba!
Félre a túl zsíros, a túl mű és a túl sós élelmiszerekkel! A bevitt cukor mennyiségét is jobb lekorlátozni, így az elfogyasztott italaink rejtett cukortartalmát hozzáadni se felejtsük el! Jöhet a sovány húsban és a zöldségekben és egészséges innivalókban gazdag étrend, mint általános életmódunk váza.

A cirkadián ritmus napi ciklusai nagyon összetett folyamatok. Belső óránkat azért is lenne jó követnünk, hogy a belső szerveink egészségére következetesebben tudjunk figyelni.

Milyen előnyökkel jár a cirkadián ritmusú böjt betartása?

Az általános egészségügyi előnyök kutatások szerint a következők lehetnek:

  • emésztés és anyagcsere optimalizálása
  • szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkenése (vérnyomáscsökkenés)
  • koleszterin. és vércukorszint normalizálódása
  • kognitív képességek javulása
  • hosszabb élettartam.

Ezek mellett pedig a csökkenő étvágy (vagy tudatosan kontrollált mennyiség) további pozitív hatása lesz értelemszerűen a kevesebb (feleslegesen) bevitt kalória, így egy normál testsúly eléréséig még fogyni is képesek lehetünk!

Kinek nem ajánlott a cirkadián szerint ütemezni étkezéseit?

Az alacsony testsúllyal rendelkező egyéneknek és az időskorúaknak azt tanácsolják, hogy óvatosan korlátozzák az étkezésre szánható órák számát, mivel a csökkenő kalóriabevitel számukra negatív kimenetellel is járhat.
Az étkezési rendelleneséggel küzdő embertársainknak ugyancsak kerülnie kell az ilyen jellegű korlátozásokat amíg az étellel és az étkezéssel egészségesebb viszonyuk nem alakul ki.

Ezeket figyelembe véve még akad egy nagyon fontos tényező, amit normális mederbe kellene terelnünk: Ez pedig nem más, mint az alvással kapcsolatos szokásaink! A nap második felében inkább már kerüljük el a koffeines italokat, majd éjszaka gondoskodjunk arról, hogy alvóhelyünk csendes és kellőképpen sötét legyen a pihentető alváshoz.
Figyelem! A cirkadián étkezés csak elegendő alvással együtt tudja érdemben kifejteni egészségjavító hatásait! Este legkésőbb 11 órakor feküdjünk le, de ne aludjunk tovább reggel 8 óránál.

Forrás: www.naomedical.com, www.mindbodygreen.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...