2023.08.24. 17:20:00 8509 244

Húzz egy váratlant: Francia lecsó levendulával
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a lecsót magyar ételnek tartják, hasonló összetevőket használva hasonló ételeket találunk más országok konyháiban is. Franciaországban ugyancsak van egy hasonló étel, amelyet "ratatouille"-nek hívnak. Ez, ahogy a Lecsó című animációs filmből már megtanulhattuk, egy hagyományos francia étel, amely szintén nyári zöldségekből készül.

Levendula zöldségekkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendula zöldségekkel

A ratatouille és a magyar lecsó közötti különbség részben az összetevőkben és a fűszerezésben rejlik. A lecsóban a zöldségek mellett hagyományosan kolbász vagy szalonna is található, míg a ratatouille általában vegetáriánus étel, és gyakran fűszerezik kakukkfűvel és rozmaringgal.
Minden országnak megvannak a saját kedvelt ízvilágai, amelyek a kultúrájukat tükrözik. Provence tájékáról mindenkinek a bor, a sajtok, no meg a levendula jut eszébe. A sajtot most hagyjuk ki, a francia bor opcionális (már főzés közben - de szigorúan a szeletelés után - is elkezdhetjük kortyolgatni), viszont a levendula kötelező!

Francia lecsó (ratatouille) levendulával

Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1 fej vöröshagyma
4-5 db paprika
6 gerezd fokhagyma
1-1,5 kg paradicsom
2 db cukkini
levendulás olívaolaj
só, bors
pirospaprika
rozmaring
kakukkfű

Elkészítése:

A padlizsánról vágjuk le a héját, majd vágjuk kockára vagy vékonyabb szeletekre tetszés szerint. Ezután jól sózzuk meg, hogy a felesleges nedvesség ne kerüljön bele az ételbe. Hagyjuk így állni, míg előkészítjük a többi hozzávalót. A cukkinit és a paradicsomot is mossuk meg és vágjuk tetszőleges formájú és nagyságú darabokra.

A vöröshagymát és a paprikákat készítsük elő (mossuk meg és szeljük fel), majd 2 evőkanálnyi levendulás olívaolajon főzzük puhára a megszokott módon.
Ezután mehet hozzá a fokhagyma, a paradicsom és a cukkini, valamint a fűszerek is: azaz néhány csipet só, bors, pirospaprika, kakukkfű, továbbá rozmaring.
Forraljuk fel egy kicsit magasabb lángon a lecsót, majd a hőt csökkentve fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket.
Amikor az étel tetszés szerinti sűrűségűre főtt, öntsünk még egy keveset a levendulás olívaolajból, valamint kóstoljuk meg és sózzuk még meg, amennyiben szükséges.

Tipp: Levendulás olívaolajat tudunk boltban is vásárolni, de mi magunk is elkészíthetjük. Szerezzünk be jó minőségű olívaolajat, és tegyünk bele ebbe a levendula szárított virágait. Bő egy hét elteltével az olaj átvesz a levendula különleges aromájából.

Forrás: themediterraneandish.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...