2020.01.24. 11:21:58 8615 271

Hogyan készüljünk fel a téli vezetésre?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy leesik pár centi hó, vagy kicsit csúszósabbak az utak, már közlekedési káoszról és a balesetek számának hirtelen megnövekedéséről számolnak be a híradások. A probléma gyökere pedig sok esetben nem a vezetői képességek hiánya, hanem az, hogy az autó nincs felkészítve a téli időjárásra. Nézzük tehát, hogyan készíthetjük fel magunkat és az autónkat egyaránt a téli vezetésre.

Autó télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autó télen

Mi minden kerüljön télen a csomagtartóba?

Jusson eszünkbe, hogy télen bármikor lecsaphat egy hóvihar. Még akkor is, ha reggel verőfényes napsütésre és száraz utakra ébredtünk. Ezen az éghajlaton a mínuszok sem számítanak eltévedt vendégnek, főleg a nyílt területeken. Az alapértelmezett mentőládán kívül szükségünk lehet még egyéb felszerelésre is.

Felszerelés téli autóútraFelszerelés téli autóútra
  • hólapát: a hóátfúvás akkor is elénk sodorja a havat, ha aktuálisan nem is esik. A hólapáttal kiszabadíthatjuk a kerekeket.
  • útszóró só, vagy macskaalom: tapadást biztosít, ha a jeges úton kipörögnek a kerekek.
  • meleg takaró: ha mégis dugóba kerülnénk, és elfogy az üzemanyag, meg kell akadályozni a kihűlést. [jólláthatósági öltözék](https://www.munkavedelemplusz.hu/search/node/jólláthatósági téli mellény): ha úgy adódik, hogy mégis ki kell szállni az autóból, legyen annyi jólláthatósági mellény az autóban, ahány személy utazik. sál, sapka, kesztyű: amikor autóval utazunk, hajlamosak vagyunk a téli kiegészítőket otthon hagyni, ami utólag rossz döntésnek bizonyulhat. Ha nem is vesszük fel, de legyen nálunk meleg kesztyű, téli sapka, és sál.
  • egy zsugor víz, nem romlandó, szénhidráttartalmú élelem: például keksz, szőlőcukor vagy - csokoládé higiéniai felszerelés: attól függően, hányan utazunk az autóban, legalább egy kis kiszerelésben is kapható tisztasági felszerelés legyen kéznél szükség esetére.
  • papírtörülköző,
  • nedves törlőkendő,
  • kézfertőtlenítő-folyadék.

Figyelem!

Az élelmet és az ivóvizet gondosan osszuk be, és értessük meg a gyerekekkel is, hogy miért van erre szükség!

Az út megtervezése

Az utazás megtervezése nyáron sem nélkülözheti a megfontoltságot, télen még inkább körültekintést kíván.

Számoljunk hosszabb menetidővel

Nemcsak, mert az útviszonyok megkövetelik, hanem mert pszichésen is felkészítjük magunkat. Ha elménkben ragaszkodunk a megszokott menetidőhöz, az útközben adódó akadályok – jeges út, hóátfúvás, torlódás – feszültséget keltenek, ami miatt csökken a reakcióidőnk, kapkodni kezdünk, rossz döntéseket hozunk, így mi magunk válunk első számú veszélyforrássá, épp a kormány mögött. Ha nem tudjuk leküzdeni magunkban ezt a stresszt, inkább adjuk át a kormányt valaki másnak.

  • töltsük fel a mobiltelefonokat,
  • legyen az autóban szivargyújtóról működő töltő, valamint powerbank és/vagy pótakkumulátor,
  • készítsünk útvonaltervet, és legyen egy B-tervünk is, ha útközben értesülnénk arról, hogy a tervezett útvonalunk nem járható, vagy torlódásra kell számítanunk.
  • időjárás applikáció: A téli vezetéshez nélkülözhetetlen a meteorológiai előrejelzések nyomonkövetése. Az okostelefon alkalmazások segíthetnek az időjárás monitorozásában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora applikációja Androidra és iOS-re is letölthető.
Elsősegély dobozElsősegély doboz

Hogyan viselkedik az autó a megváltozott téli útviszonyok esetében?

Talán az egyik legfontosabb teendőnk, hogy kitapasztaljuk, milyen mértékben változik meg az autó viselkedése hóban, vagy csúszós – jeges, vizes – felületen. Ezért nem árt gyakorolni a megállást, fékezést, kanyarodást, tolatást, parkolást. Így pontos képet kaphatunk arról, hogy aktuálisan hogyan viselkedik az autó, és magunkat is hozzászoktathatjuk a hosszabb féktávolsághoz, nagyobb követési távolsághoz, jeges úton az esetleges oldalirányú elmozdulás lehetőségéhez.

  • Ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségét. A hideg időjárás az akkumulátor működését is befolyásolja.
  • Cseréljük ki az olajszűrőt, és ha szükséges, az olajat is. (Hidegben az olaj viszkozitása is megváltozik.)
  • Fagyálló ablaktörlő folyadékkal töltsük fel az autót, és ha szükséges, cseréljük le a régi ablaktörlő-lapátokat is.
  • Az első és hátsó szélvédőt is tartsuk mindig tisztán, legyen az autóban kefe és kaparó is, valamint egy tiszta, jó nedvszívó képességű törlőkendő.
  • A gumiabroncsok ellenőrzése nélkülözhetetlen a téli futáshoz. Az a legjobb, ha lecseréljük a teljes szettet téli gumikra. Ha négyévszakos gumiabroncsokkal rendelkezünk, mindenképpen vizsgáltassuk be a futófelületet.
  • A keréknyomás ellenőrzésről se feledkezzünk meg, főleg, ha hosszabb útra indulunk. Ha a tervezett útvonalon a szokásosnál meredekebb lejtővel kell számolnunk – például külföldre utazunk síelni – akkor a hóláncot se hagyjuk otthon.
  • Ellenőrizzük a kipufogócsövet, hogy tiszta-e. Az elkoszolódott, eldugult miatt CO-gáz szivároghat az utastérbe, amikor jár a motor.

A vészhelyzeti protokoll

Előfordulhat, hogy minden óvintézkedésünk dacára a működésképtelen autóban ragadunk, távol a lakott területektől. Egyeztessünk még indulás előtt, hogy ki lesz az, aki szükség esetén vállalja, hogy segítséget hoz. Az ő számára készítsünk be téli jólláthatósági, de minimum fényvisszaverő csíkokkal ellátott öltözéket és a hosszú gyaloglásra alkalmas, bélelt, csúszásmentes lábbelit , valamint jégjárót.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás - többek között ez derül ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz közös felméréséből.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!