2015.09.21. 15:51:36 10883 271

Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek! Nem csak a színes gombák lehetnek mérgezőek, és nem minden finom illatú gomba ehető! Ha betartod az alapszabályokat jó kis móka lehet a gombaszedéssel egybekötött természetjárás!

Gombaszedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gombaszedés

Tévhitek a mérgező gombákkal kapcsolatban:

A mérgező gombától befeketedik az ezüst kanál

Ez egy tévhit, a kanál nem a méreganyagtól, hanem a romlott ételtől színeződhet el.

Ha elszíneződik a húsa, mérgező

Tévhit! Az ehető gombák között is van olyan fajta, amely bebarnul, miután felszeleteltük. Sőt, ez a jelenség nagyon gyakori.

A rágcsálók nyomai azt jelentik, a gomba nem mérgező

Ez is egy tévhit! Ha úgy látjuk, a gombát valamilyen kisállat vagy esetleg egy-két csiga már megkóstolta, az még nem biztosíték arra, hogy az a gomba emberek számára is fogyasztható. Az ilyen telepeket inkább teljesen kerüljük el, ne szedjünk belőle (egyéb fertőzésveszély miatt se)!

Az illat, a szín, az íz is árulkodó

Ez így van, de csak akkor segítenek ezek, ha részletesen ismered a mérgező gombák megkülönböztető jegyeit. Ahogy a bevezetésben is írtuk, a normál kinézetű és barna színű gombák is lehetnek mérgezőek, illetve nem fogyasztható minden jó illatú és jó ízű gomba.

Ismerd fel a gyilkos galócát!

Csak akkor indulj gombavadász akcióra, ha legalább a gyilkos galócát felismered. Így néz ki:

Gyilkosgalóca | Fotó:  hogyankell.huGyilkosgalóca | Fotó: hogyankell.hu

Tájékozódjunk a lelőhelyekről!

Először is tudjuk meg, hogy abban az évszakban, hónapban milyen gombákra bukkanhatunk, s milyen területet kedvelnek ezek. Eső után pár nappal kerekedjünk fel, és hajnalban induljunk. A lelőhelyet mindig jegyezzük meg, mert a gomba bevizsgálásakor is fontos lehet. Nemcsak a talajon, hanem a fákon is kereshetünk finomságokat.

Csak az étkezésre alkalmas példányokat szedjük le!

A túl száraz vagy túl nedves, a túl fiatal és a túl öreg példányok nem alkalmasak arra, hogy begyűjtsük őket.

Hogyan szedd le?

A gombákat egy éles késsel leválasztjuk a tönktől. Egy-két példányt azonban egészben érdemes leválasztani (kifordítani a talajból), majd a helyét avarral letakarni, hogy a telep tovább szaporodhasson. A gombavizsgáló ezekkel könnyebben beazonosíthatja a fajtát.

A gombáról érdemes a helyszínen eltávolítani a földet egy szivaccsal, a lemezek közül is ütögessük ki finoman, vagy egy ecsettel is próbálkozhatunk.

Papírzacskóban vagy papírdobozban tárold!

A gyűjtés során érdemes kosárba szedni a gombákat, majd papírzacskókban vagy papírdobozokban elkülöníteni, hogy tudjon levegőzni. Lelőhely és fajta szerint csoportosítsuk őket. Ne tároljuk sokáig, mert a gomba hamar megromlik.

Cikkajánló: Az ősz remekművei: ételek gombából, hús nélkül

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.