2023.05.10. 12:50:00 6303 204

Használd a chatbotokat jó célra: Legyél nyelvzseni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miután már minden lehetséges módon megpróbáltad kiszedni a mesterséges intelligenciából, hogy hol van a Skynet központja (Terminátor c. film), és sokkoltad magad azzal, hogy rákérdeztél, mikor fogják átvenni a munkádat a robotok, használd ezt a dinamikusan fejlődő lehetőséget hasznosabb dologra: Tanulj!

Chat GPT használata - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chat GPT használata

Chatbotok (mesterséges intelligencián alapuló szoftver) előre megírt, azaz scripted típusával már sok helyen találkozhattunk korábban is, bár sokunknak nem sikerült megkedvelni ezeket, hiszen a legtöbb szolgáltató előre beprogramozott válaszok betáplálásával használja az ilyen szoftvereket ügyfélszolgálatuk elsődleges vonalaként. Ezek a csevegő robotok legyenek bármilyen fejlettek is, bonyolultabb probléma érdemi megoldására önállóan nem is voltak alkalmasak.

A modernebb, úgynevezett intelligens chatbotok azonban interaktív kommunikációra is képesek, valamint tudástáruk szélesítésével egyre csak fejlődnek. Igen, ebben benne van az, hogy idővel egyre több cég váltja ki alkalmazottaik egy részét ezen technológiával, de lépéselőnybe kerülhetünk, ha az ilyen “veszélyeztetett” pozíciókból már most elkezdjük átképezni magunkat.
A munkaerőpiacon nagy előny, ha magabiztos szinten beszélünk idegen nyelveket, és a sors iróniájaként megállapíthatjuk, hogy a nyelvtanulásban a Chatbotok is segítségünkre lehetnek!

Nyelvtanulás a mesterséges intelligencia segítségével

Valljuk be, nyelvet tanulni idő- és pénzigényes folyamat, ami igazi kínlódás is lehet, ha nem személyes érdeklődésünkből fakad iránta az igény. Azonban sokat segíthetünk önmagunknak akkor, ha megpróbálunk valahogyan kapcsolódni az adott elsajátítandó nyelvhez, pl. francia nyelvtanulás esetén a parfümkészítés vagy a francia sütemények iránti lelkesedésünk is jó alap lehet.

A dalszövegek fordítása, a sorozatnézés eredeti nyelven és a podcastok mellé becsatlakozott a mesterséges intelligencia is - bár a nyelvtanuló alkalmazások és a nyelvoktatásra specializálódott weboldalak (lásd Langroo) egy része már tartalmaz valamilyen szinten chatbotos támogatottságot.
A nyelvi chatbotok használata segíthet a nyelvtan gyakorlásban és az írott, valamint a szóbeli kommunikációban is. Természetesen angol nyelven lényegesen szélesebb a kínálat ezekből, de magyar nyelvű, vagy magyar nyelven is elérhető nyelvi chatbotok (pl. iTranslate) is kezdenek elterjedni.

Bár a szimpla intelligens chatbotok is tökéletesek arra, hogy egyszerűbb nyelvi szabályokat magyarázzanak meg, illetve rövidebb szövegek fordítását vagy szótározást végezzék el!
Jó ötlet lehet egy egy szó különböző, kapcsolódó szófajú változatait kigyűjtetni vele, vagy szinonimákat keresni egy-egy szélesebb jelentésű szó esetében.
A Woebot elnevezésú chatbot (Facebook/mobilos app) konkrétan egy szorongásos fiatalok támogatására készített segítség, de leleményes nyelvtanulók felfedezték, hogy a válaszlehetőségek között megadott és valódi beszélt nyelven írt panelmondatok mennyire jól felhasználhatók szókincsbővítéshez és kifejezések tanulásához.

Forrás: creativesite.hu, angolrahangolva.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...