2023.11.12. 17:53:11 7124 278

Halogatók, figyelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a mindent az utolsó percre halasztás hátterében nyomokban fellelhető a lustaság, a legtöbb esetben mégsem csupán erről van szó. Vannak tökéletességre törekvő halogatók is, akik a záró pillanatig intenzív odaadással csiszolnak, alakítanak, formálnak a munkán, hogy az minél közelebb kerülhessen a hibátlanhoz. Egyesek összetörnek a határidő-nyomás alatt, másokat viszont éppen a lelki szemeik előtt villódzó határidők serkentenek. Mi hát a halogatás, és hányadán állunk ezzel az emberi életünkbe sűrűn belekapaszkodó problémával?

Naptár, szervezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naptár, szervezés

Tagadhatatlan, hogy a rendezettség, kiszámíthatóság, átláthatóság alapvető fontosságú az életben. E tekintetben pedig kimagasló szerepet játszanak a határidők. Életünk minden része tele van szőve a határidők láthatatlan hálóival: a számlafizetésektől a projektzárásokig, a magánélettől a munkakörnyezetig. És bár produktivitásra erőteljesen berendezkedett világunkban előfordul, hogy büszkeség tölt el bennünket a hősies lépéstartásunk láttán, tapasztalásán.

Mégis gyakran szembesülünk a fáradtság, kimerültség, kedvetlenség, szorongás, esetleg depresszió jelzéseivel is. A viselkedéskutatások szerint hosszabb határidők esetén nagyobb eséllyel szivárog be a halogatás. Éppen azért nem cselekszünk, mert van rá elég időnk. Ilyenkor léphet képbe a „Pató Pál-szindróma” az „Ej, ráérünk arra még!” hozzáállás a maga langymeleg lazaságával.

Mindenki halogat?

Egy pszichológia professzor szellemesen jegyezte meg, hogy a halogatáskutatás tudományos berkekben azért nem jutott sokáig előre, mert a kutatók maguk is küzdenek a halogatás rémével. Ez esetben a stressz és a túlterheltség is belép a gátló tényezők sorába.

A halogatással küzdő feketeöves harcosok egyik jól bevált taktikája az, hogy azokat a nem-szeretem feladatokat, melyektől émelyegnek teszik az elvégzendő lista élére. Miután ezek után sikerült feltüntetni a boldogító zöld pipákat, már neki is láthatnak a kellemesebb tennivalók elvégzéséhez.

Egy hetvenes évekbeli felmérésből kiderült, hogy krónikus halogatónak mindössze a felnőtt korosztály 5 százaléka nevezhető. A megkérdezettek negyede szerint a halogatás személyiségünk meghatározó részeként tartható számon. E tekintetben a férfiak kevésbé hajlamosabbak a halogatás kelepcéjébe esni, mint a nők, akik viszont kétszer nagyobb valószínűséggel válnak krónikus halogatóvá. Leginkább a nem reális célok kitűzésére hajlamosak, az alacsony önbizalommal rendelkezők, és a konfliktuskerülők esnek áldozatul ennek a problémának.

Amennyiben szeretnénk kiiktatni az életünkből a halogatást, érdemes figyelmet fordítanunk a következőkre:

  • készítsünk tervezetet, bontsuk blokkokra az elvégzendők listáját, és hagyjunk elegendő időt a kijavításokra, módosításokra

  • érdemes személyre szabottan meglelni a halogatás-probléma gyökerét – ebben a folyamatban elengedhetetlen a tudatosság és az önismeret

  • figyeljük meg, hogy mi lehet a halogatás mozgatórugója? Hogy milyen érzéseket és gondolatokat idéz elő bennünk a halogatás, és ezeket figyelembe véve kezdjük el kidolgozni a változtatási tervet

  • egy nagyobb lélegzetű feladat elvégzése előtt motiváljuk magunkat azzal, hogy miután sikerült pontot tennünk a végére: megjutalmazzuk magunkat (pl. kirándulás, pihenés, vásárlás, utazás stb.)

  • tűzzünk ki reális célokat magunk elé

  • ne vállaljuk túl magunkat

  • gondoljunk pozitívan a kihívásokra, mert elvégzésükből később erőt meríthetünk

  • készítsünk rugalmas ütemtervet, melyben csak egy meghatározott mennyiségű elvégzendőre fókuszálunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Húsz helyszínen több mint 50 program a 31. Gizella-napokon Veszprémben

Húsz helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket a 31. Gizella-napok programsorozat keretében Veszprémben. A kulturális sokszínűség ünnepének nevezett rendezvénysorozatot május 6. és 12. között tartják.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.