2024.03.24. 08:35:39 6524 231

Ha tavasz, akkor nárcisz... Virág és mondabeli szereplő egyetlen névben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nárcisz. Ezt a spárgavirágúak családjához tartozó hagymás növényfélét, mely tavasszal ékesíti a kerteket és üdíti a hosszú téli időszak alatt eltikkadt lelket, erős kötelék fűzi a mitológiához.

Nárciszok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nárciszok

Narkisszosz a görög mitológia egyik legtöbbet tárgyalt szereplője, aki – miközben egy víztükörben szemlélte magát – beleszeretett önnön ellenállhatatlan szépségébe. De mit tudunk az előzményekről? Röviden annyiról van szó, hogy a folyamisten és egy nimfa fiaként napvilágot látott fiú életéről a hírneves vak jós, Teiresziasz már gyermekkorában egy rejtélyes jövőképet festett. Ugyanis megjövendölte, hogy a fiú csak abban az esetben érheti meg az időskort, ha közben nem ismeri meg önmagát. Ez a furcsa előrevetítésbe burkolt figyelmeztetésféle mindaddig nem került előtérbe, amíg a gyermek ragyogó szépségű ifjúvá nem érett, akinek a szerelméért még a nimfák is epekedtek.

Az ifjú azonban mindegyiket sorra elutasította, ám az egyik nimfa nem tudott beletörődni a kikosarazásba, és bepanaszolta a bosszúállás istennőjének. Kérése hamarosan elégtételt nyert. A fiú megszomjazva egy folyó partjára érve kívánt inni, ám amikor belepillantott a folyótükörbe, és abban felfedezte saját szépségét, azon nyomban szerelmes lett önmagába. Ekkor nyert aktualitást a vak jós jövőmondása is. Ez a szerelem nem tudott beteljesedni, hiszen bárhogyan próbálkozott is, képtelen volt magához ölelni saját tükörképét, a megvalósíthatatlan vágy, a viszonzatlan szerelem miatti tortúra hatására másnap reggel a nimfák csak néhány szál különleges virágot találtak a sóvárgott ifjú helyén. Egyes változatok szerint Narkisszosz még halála után sem tudott megválni az átoktól, így folyton a Sztüx víztükrében nézegette magát.

És ezt tudtad a nárciszról?

Valahányszor erre a pompás tavaszi virágra pillantunk, szinte azonnal eszünkbe villan a fentebb ecsetelt szomorú véget ért mitológiai történet. Ám a virág körüli titokzatosságok és érdekességek köre nem ér véget a szívfájdító mítosszal. Az kevésbé ismeretes, ám mégis figyelemre méltó feljegyzésként tartható számon, hogy a rómaiak úgy gondolták, hogy a nárciszból készült főzet begyógyítja a sebeket, ám valójában inkább bőrirritáló, semmint gyógyító hatásával ismerkedtek meg.

A nárcisz növény egész részében, ám különösen a hagymájában, található lycorine nevű anyag mérgező hatással van az állatokra – köztük leginkább a kutyákra, macskákra, lovakra. Fogyasztása okozhat hányingert és hasi fájdalmat. Bár a nárcisz széles körben ismert mérgező hatásairól, a modern orvostudomány a virág kivonatát az Alzheimer-kór kezelésében is alkalmazza.

Szokások és szimbólumok

Egy elképzelés szerint, ha a nárciszt csokorban viszik valakinek, az a boldogságot jelképezi, ám abban az esetben, ha csak egyetlen szál virágot nyújtanak át, azt a szerencsétlenség előhírnökeként értelmezik.

A nárciszhoz nem minden tradícióban kapcsolódik a „halálos” önszeretet és a hiúság, ugyanis világszerte találkozhatunk olyan hagyományokkal, melyekben a tiszta öröm, a vidámság és az önbecsülés jelzésére használják ezt a növényt. Abból kifolyólag, hogy a tavasz első virágai között üdvözölhetjük, szimbólumként valaminek a kezdetét is belevetíthetjük. Nem meglepő, hogy a barátság és valami újnak a kezdetét ezzel a virággal szimbolizálják. A kínai kultúrában például a hivatalos újévet, valamint a szerencsét jelképezi, Franciaországban a remény, Japánban pedig az öröm kifejezője. A világ legnagyobb nárcisztermő vidéke Cornwallban található, ahol évente több mint harminc millió tonna nárcisz(hagymát) szállítanak a világ több országába.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.