2021.07.27. 17:55:43 9024 266

Glutén sorozat 3. Hogyan együnk gluténmentesen is egészségesen? Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző két, gluténról szóló cikkemben arról írtam, hogy általában miért nem javaslom a gluténtartalmú étkezést, és hogy mik a gluténmentes táplálkozás veszélyei és buktatói. Ebben a cikkemben azt szeretném bemutatni, hogyan táplálkozz valóban egészségesen, ha nem szeretnél (nem tudsz) glutént fogyasztani.

Gluténmentesen, finom és egészséges - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentesen, finom és egészséges

Természetesen gluténmentes ételek vs. bolti gluténmentes termékek

Az előző cikkben már kifejtettem, hogy milyen hátrányai vannak a bolti gluténmentes késztermékeknek (mint kekszek, tészták, kenyerek, reggeliző pelyhek, rágcsák, cukrásztermékek): általában kukorica az alapjuk, amelyre szintén nagyon sokan érzékenyek, tele vannak adalékanyagokkal, a tápanyagtartalmuk viszont csekély. Ezzel szemben, azok a természetesen gluténmentes alapanyagok, amelyek (nagyjából) feldolgozás nélkül kerülnek az asztalunkra, adalékanyagot nem (vagy csak nagyon keveset), tápanyagokat viszont nagyon sokat tartalmaznak.

Mik a természetesen gluténmentes élelmiszerek?

Szerencsére sok gabonafélében természetes módon hiányzik a glutén, és a gyümölcsök, zöldségek húsok is gluténmentesek- így akkor sem kell éheznünk, ha egészségesen szeretnénk ily’ módon táplálkozni.

Az alábbiakban felsorolt ételek mindegyikét bátran ehetjük:

Gluténmentes gabonák és álgabonák/magok: rizs, kukorica, zab, quinoa, köles, hajdina, tápióka, chia, cirók, nyílgyökér, amarant

Egyéb gluténmentes élelmiszerek: az összes gyümölcs és zöldség, húsok, halak, belsőség, tengeri herkentyű, tojás, hüvelyesek, diófélék, olajos magok, ezekből készült termékek (pl. növényi tejek), zsírok

Megjegyzés: ha mindenképpen gluténmentes étrendet kell tartanod, pl. cöliákia miatt, akkor csak kifejezetten gluténmentes zabot fogyassz! Erre azért van szükség, mert ugyan a zab alapvetően gluténmentes, ugyanakkor a feldolgozás során (betakarítás, szállítás, csomagolás) gyakran búzával fertőződik, ami egy cöliákiás állapotnál már problémát okozhat.

Ha a fenti, természetesen gluténmentes ételek képzik a táplálkozásod alapját, akkor nem fordulhat elő, hogy hízol ettől az étrendtől, tápanyaghiányod lesz, esetleg túl kevés rostot fogyasztasz.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...