2018.02.15. 17:53:11 13163 404

Érdekes: Hangtalanul ciripelnek a tücskök Hawaiion
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hangtalanul ciripelnek tovább a Hawaiion élő tücskök - brit kutatók szerint fejlődésük során "lehalkították" hangkeltő apparátusukat.

Kilauea vulkán, Hawaii | Fotó: 123rf.com Corey Ford - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kilauea vulkán, Hawaii | Fotó: 123rf.com Corey Ford

A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukhoz a St. Andrews Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói a Kauai-szigeten élő mezei tücskök viselkedését figyelték meg - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A legtöbb mezei tücsök összedörzsöli szárnyait, így ad ki hangot, amellyel párosodásra hívja fajtársait. A szárnyon vannak az úgynevezett ciripelő erek, amelyek összedörzsölésével képzi a tücsök a hangot.

A Kauain élő mezei tücskök azonban hosszú évek óta támadásoknak vannak kitéve, mivel "daluk" olyan parazita legyeket vonz, amelyek keltetőként használják őket utódaik számára. A lárvák belülről falják fel a tücsköket.

Emiatt a mezei tücskök evolúciós fejlődésnek estek át: megváltozott szárnyuk nem ad ki hangot, amikor összedörzsölik őket, így az állatok csendben maradnak. A kutatók azonban megfigyelték, hogy a tücskök ennek ellenére nem adják fel, továbbra is összedörzsölik szárnyaikat.

A szabadban megfigyelt tücsköknél a szakemberek észrevették, hogy az elnémult hímek olyan tücsökfajok közelébe települnek, amelyek még mindig ciripelnek, így az ő hangjukat használják arra, hogy felhívják a potenciális nőstény figyelmét.

Olyan területen, ahol csak néma hímek éltek, egyelőre nem sikerült megfigyelni a párzási stratégiát. A kutatók a jövőben folytatják a tücskök megfigyelését. Tudni akarják, hogy a szárnydörzsölés csökken-e. Ha igen, ez annak a jele lenne, hogy evolúciós szempontból funkciótalanná vált ez a mozgás. Ha folytatódik, azt vizsgálják, szolgál-e más célt is.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!

Esküdni mernék! – Kedvenc esküvős filmjeink, ha már itt a május

A madarak csicseregnek, a méhek döngicsélnek, szerelem van a levegőben, amit az egyre többször felharsanó esküvői harangok, vagy éppen a hangosan dudáló esküvői menet is egyértelműen jelez. Hiába, a május a szerelem, így az esküvők hónapja is, szeptember-októberig nincs is megállás, már ami a lagzikat illeti.