2022.02.08. 12:30:00 8170 247

Egy meglepő gyógynövény: Lucerna emberi felhasználásra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A több száz éve állati takarmányként szolgáló lucernát kiváló tápanyagtartalma miatt becsülik nagyra a haszonállatokat tartók: nyersen és szárítva is az állatok elé kerül. A korai források szerint a kínaiak elkezdtek gyógynövényként tekinteni a hüvelyesek családjába tartozó növényre.

Lucerna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lucerna

A takarmányozási célok mellett egyes kultúrákban a lucerna leveleit, magjait és csíráját is használták gyógyszerként. A lucernát manapság leginkább csíra formájában használják emberi fogyasztásra, de szárított gyógynövényként tea, por vagy tabletta formájában is hozzá juttathatjuk szervezetünket a hasznos tápanyagokhoz.

A lucerna otthoni csíráztatása:

Egy tálkába vagy csíráztatóba öntsünk 2 evőkanálnyit a lucernamagból, és öntsük fel két-háromszoros mennyiségű hideg vízzel. Egy éjszakányi áztatás után cseréljük le a vizet, és tároljuk a csírákat közvetlen napfénytől távol.
A következő 5-6 nap során 8-12 óránként cserélgessük a vizet a csírák alatt , de a 4. napon helyezzük a tálat olyan helyre, ahol éri napfény.
A csírákat csak akkor fogyasszuk el, ha meg tudunk bizonyosodni arról, hogy a lucernamagok biztonságos körülmények között, bakteriális fertőzés veszélye nélkül csíráztak ki.

A lucerna tápanyagtartalma:

A lucernával kapcsolatos táplálkozási információk nagyon meggyőzőek. Ugyanis az A-, C-, E- és K-vitamin, a réz, a folsav, a vas és a magnézium remek forrása, és ehhez alacsony kalóriatartalom is párosul.
Az aminosavakban és a fehérjében gazdag növény jód- és antioxidáns tartalma is jelentős.

A lucerna fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyei:

A lucernát többféle egészségügyi probléma megoldására is használják. Egyes tapasztalatok szerint ugyanis segítséget nyújthat hajhullás ellen, a koleszterinszint csökkentésére, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására, valamint a menopauza tüneteinek enyhítésére.
Rendszeres fogyasztásával a csontokat és a fogakat is erősítheti. Idős emberek számára köszvény és reuma kezelésére is szokták ajánlani, míg minden korosztály élvezheti a pihentető alvást és energiát biztosító hatását.

Fogyasztási ellenjavallat:

A vérhígító gyógyszereket szedők, az autoimmun betegségben szenvedők, valamint az állapotos nők és szoptató anyák számára nem ajánlott lucernát fogyasztani. Az ösztrogén hormonhoz hasonló hatása miatt a fogamzásgátlók hatásfokát is befolyásolhatja.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!