2014.07.16. 14:30:00 5189 12

Egy "maflást" is kaphatsz a X. Győri Fröccsnapokon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Újra virágkorát éli a fröccs, ez a hűsítő, kellemes nyári ital. Szőke, Rosé, házmester, nagy, kicsi és a többiek. Mindenkinek megvan a favoritja. Győrben pedig egy egész hétvégét szentelnek e finom ital népszerűsítésére, hiszen a győri Bencés rendházból indult hódító útjára a kultital, Jedlik Ányos jóvoltából.

Fröcsike | Fotó: dynamobike.files.wordpress.com/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fröcsike | Fotó: dynamobike.files.wordpress.com/

Tudtad, hogy a győri szóda Hungarikum?

Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója Győr városának a szülöttje (akiről többek között egy iskolát is elneveztek itt), így a fröccsfesztivál extra jelentőséggel bír Győrben. De nem csak a tisztelgés miatt más ez a fesztivál, mint a többi, hanem azért is, mert a bevételt jótékony célra fordítják, mégpedig a Szép Magyar Beszéd versenyt és annak résztvevőit támogatják.

A „fröccs” név egyébként Vörösmarty Mihálytól ered, aki túl németesnek tartotta a Jedlik által használt Spritzer szót. Egyetértünk és határozottan örülünk, hogy ilyen találó magyar nevet sikerült adnia a boros italnak.

Szórakoztató programok a Fröccsnapok keretében

Játszóház, földalatti színház, börtöntúra, jazz koncertek (például a Hot Jazz Banddel) és természetesen az elmaradhatatlan fröccs, valamint zsíros kenyér is várja a győri Széchenyi térre látogatókat. Július 18. péntektől egészen 20. vasárnapig tart az üdítő program, így tökéletes választás lehet egy hosszú hétvégére.

A részletes programot a mufegyor.hu oldalon találod.

„Adjál már egy fröcsikét!” : fröccs „receptek”

Ha épp nincs kedvünk a társasághoz, otthon is elkészíthetjük a kedvenc változatunkat. Egészen különleges elnevezésekkel is találkozhatunk, és különböző italokat kapunk, ahogy a bor és a szóda arányát változtatjuk.

Krúdy-fröccs (természetesen Krúdy Gyulától ered): 9 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs (vagy húzás, ez az elnevezés Móra Ferenctől ered): 2 dl bor + 1 dl szóda

Kisfröccs (vagy fütty: így József Attila nevezte): 1 dl bor + 1 dl szóda

Hosszúlépés (vagy fordított): 1 dl bor + 2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor+ 3 dl szóda

Lakófröccs: 1 dl bor+ 4 dl szóda

Maflás: 5 dl bor+ 5 dl szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda

Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

Mackó fröccs: Málnaszörp, 1 dl bor + 1 dl szóda

Rosé fröccs: bármely változat, Rosé borral elkészítve

Szőke (vagy szőke vadász):1dl fehérbor + 1 dl szénsavas narancslé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.