2023.05.28. 08:36:34 6633 218

ASMR-tapasztalás – Tudomány a boldogság és ellazulás mögött
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kisgyerekként imádtam, amikor édesanyám fésülte a hajam, miközben kedvesen, suttogva beszélt hozzám. Később, immár egyetemi kollégistaként lenyűgözött, midőn sor került a délutáni közös olvasásokra, és fél-meditatív állapotba merülten hallgathattam a könyvlapozgatások idegsimogató hangjait. Akkor még nem tudtam, hogy erre a jelenségre pár év múlva egy művészeti ágazat fog épülni, melynek képviselőit ASMRtistsnek, azaz ASMRtistáknak fognak nevezni.

Fülhallgató - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fülhallgató

Van, aki a falra mászik ennek hallatán, illetve láttán, mások meg úgy igénylik, akár egy kényeztető masszázst, vagy akár forró nyárban a hűvös szélfuvallat és friss víz kombót. Ez az ASMR-videók világa és hatása az emberekre. E téren nincs átmenet, hiszen vagy szeretjük, vagy… kerüljük. Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) mint tudatosan alkalmazott szenzoros stimuláció, az egyik legújabb pajzs a modernkori stresszorok kivédése érdekében.

A szinte bódítólag ható, mélyen ellazító, fül- és lélekbabusgató hanghatások, a szemet gyönyörködtető, hangulatos háttérberendezések, és az ASMR-művészek gyengéd, tapintatos, mozdulatsorai, lágy és szelíd suttogásai számos emberre megnyugtató hatással vannak – a statisztikai adatok szerint nagyjából az emberiség 10-20 százalékára (legalábbis ezidáig!)

Kimutatták, hogy az ASMR-tapasztalás során az agy bizonyos területei aktívvá válnak, és olyan kémiai hírvivőket hoznak működésbe, melyek a boldogságérzetért felelősek. Ilyen például a szeretethormonként populárissá vált oxitocin, valamint a dopamin nevű boldogsághormon.

Az ASMR-videó-kedvencek között kiemelkedik a milliós követőtáborral, és több mint száz kifinomult és lenyűgöző videóval rendelkező Holdfény Kunyhó ASMR(Moonlight Cottage ASMR) is. A Cottage ASMR-előadója, a figyelemre méltó személyiségű francia Diane, maga is már gyermekkorától fogva ASMR-rajongónak tartja magát. A professzionálisan és stílusosan összeállított filmes és történelmi jellegű, „soft spoken” (lágy beszédű), „roleplay” (szerepjáték), valamint „no talking” (szó nélküli) témájú videói a rajongók szemében egyszerűen ámulatba ejtőek.

Dr. Giulia Poerio kutató elmondása szerint az olyan audiovizuális ingerek, mint a halk, suttogó beszéd, a lágyan kopogó és finoman recsegő hangok, a lassú és kifinomult kézmozdulatsorok ASMR-hatást keltenek. Ugyanakkor az ASMR tudományos megalapozottságú előnyei között helyhez jut:

  • az azonnali örömérzés (kellemes bizsergés, pihentető érzés)

  • a jobb közérzet (ami még a depresszióban szenvedők esetében is tapasztalható)

  • a fájdalomcsillapító hatás (egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy még a krónikus fájdalommal küzdő betegek is enyhülésről számoltak be, mely akár 3 órán át is kitartott)

  • a széles körben ismert és nem kevésbé óhajtott „flow-állapot” megtapasztalása

  • a pihentetőbb alvás (mivel az ASMR elősegíti az ellazulást, hatással van az egészséges és mély alvást támogató théta agyhullámokra)

  • a csökkent szorongás

  • a fejfájás enyhítése

  • a vérnyomás optimalizálása… és a sort a folyamatban lévő kutatások eredményei függvényében tovább folytathatjuk.

Addig is ellazító, léleküdítő, kellemes érzést serkentő ASMR-tapasztalást kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.