2021.05.12. 12:00:00 7219 226

Alvászavarok? A menopauza is ludas lehet ebben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A változókort nem könnyű megélni, sem lelkileg, sem fizikálisan. A menopauza okozta hormonális változások (ösztrogén és progeszteron csökkenése) sok esetben még a lezajlása utáni időszakban is okozhatnak kellemetlen tüneteket. Ezek közé szintén beletartozhatnak a női nem alvásproblémái.

Alvászavarral társuló menopauza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvászavarral társuló menopauza

A nők körülbelül 12%-a tapasztal alvási panaszokat, viszont az ilyen zavarok aránya a 40-50 éves korosztálynál drámai módon megemelkednek. A változókorba lépő nők 40%-a tapasztal alvási zavarokat!

Milyen alvással kapcsolatos zavarokat okozhat a menopauza?

Az alvás-ébrenlét ciklus az életkor előrehaladtával egyéni mértékben, de változik: Kevesebb alvást eredményez, ami mellett a változókor az alvás minőségét is célba veheti.

1. Éjszakai hőhullám

A testhőmérséklet hirtelen megnövekedése (az ösztrogénszint csökkenésének hatása) fokozott izzadáshoz vezet. Az arcot érinti először, majd átterjed a mellkasra és onnan a többi testrészre. A kellemetlen tünet éjszakai megjelenése megszakíthatja az alvási folyamatot, míg a megnövekedő adrenalinszint pedig a visszaalvást nehezíti meg. A gyakori ébredések miatt másnap fáradtan ébredhet az érintett.

2. Álmatlanság

Krónikus álmatlanság is kifejlődhet az előző pontban taglalt kellemetlenségből: A nyugtalan alvás és az elalvási nehézségek ingerlékennyé és szorongóvá tehetik a változókorral együtt élni kénytelen nőt. A fáradtság továbbá növeli a figyelemzavar esélyét, és gyakran idéz elő fejfájást. (Az álmatlanság sok gyógyszer mellékhatása is lehet.)

3. Alvászavaros légzés

Az alvási apnoe és a horkolás jellemző és súlyos velejárója a menopauzának. A légzés átmeneti szünetei az alvás minőségének romlásával járnak együtt. Ennek a tünetnek a kockázatát a progeszteronszint csökkenése nagymértékben megnöveli. Erre megoldást nyújthat hormonpótló terápia, azonban érdemes jól körül járni ennek komoly kockázatait is.

4. Egyéb alvászavarok

Megzavarhatja az alvást olyan rendellenesség is, mint a nyugtalan láb szindróma és a végtagok periodikus mozgászavara.

Hogyan kezelhetők a változókori alvászavarok?

Beszéljük át a személyes kórtörténetünket ismerő orvosunkkal a lehetséges kezelési lehetőségeket, és hajtsunk végre életmódbeli változásokat:

1. Figyelj oda a testsúlyodra!

A hormonális változások sokszor járnak együtt testtömeg növekedéssel, így érdemes áttervezni étkezési szokásainkat, amikor észleljük magunknál a menopauza első tüneteit. A hőhullámokat szaporító fűszeres ételeket is jobb kerülni.

2. Ne adj teret az alvás megzavarásának!

Különösen kora este mondjunk le inkább az alkoholról, a nikotinról és a koffeinről, ha nem akarjuk, hogy növekedjen az alvás megzavarásának esélye!

3. Zárd el a „csapokat”!

Lefekvés előtt pár órával már ne fogyasszunk túl sok folyadékot, és elalvás előtt látogassuk meg a mosdót is, hogy ne kelljen felébrednünk ezek miatt az éjszaka közepén.

4. Alakíts ki (új) alvási rutint!

Feküdj le azonos időpontban minden nap, és ne szunyókálj napközben. A különösképp stresszes nők mindenképp relaxáljanak lefekvés előtt, és érdemes egy váltás hálóruhát is odakészíteni az ágy mellé, ha hőhullám is előfordul az éjszaka. A hűvösebb szövetek nem csak a pizsamánál jönnek jól, az ágyneműt is érdemes ilyenekre cserélni.

Forrás: www.sleepfoundation.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.