2023.09.21. 17:20:00 8681 300

Ahogyan a gyenge ízületeket edzeni érdemes: Erősödjenek hozzá az izmaidhoz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ízületek erősítése egészségünk megőrzésének kapcsán is fontos feladatunk, különösen akkor, ha azokat megterhelő fizikai tevékenységeket kell végeznünk. Azoknak sem szabad azonban legyinteni a témára, akiknek a mindennapi élet során úgy tűnik, hogy rendben vannak az ízületei.

Edzés súlyokkal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Edzés súlyokkal

A nehéz fizikai munkától és az ízületeket ért balesetektől megkímélt a sors? Örülj neki, de ne lazázd el az ízületeid védelmét!
Amikor elkezdtem edzőterembe járni, nagyon örültem, hogy nincs mozgásszervrendszert érintő, az edzést akadályozó tényező, ám hamar felvilágosítottak arról, hogy hiába bírnék az izmaim állapota miatt nagyobb súlyokkal edzeni, az ízületeim teherbírására is tekintettel kell lennem.

Az ízületek egészségének megőrzése és megerősítése

Ahogyan azt minden testmozgás előtt szigorúan ajánlják, mindig végezzünk alapos bemelegítést! Egy könnyű, rávezető kardió edzés és az ízületek körüli testrészeink dinamikus nyújtása és mobilizációja például az ízületek megfelelő bemelegítéséhez is hozzájárulnak.

Az ízületeinket fokozatos terheléssel érdemes felkészíteni a megterhelőbb megerőltetésekre. Mindig kis súlyokkal kezdjünk, majd fokozatosan növeljük csak a terhelést, az nagyobb léptékű váltások nélkül!

Nem csupán a testedzéskor, de a nehéz fizikai munka előtt is érdemes betartanunkaz előbbi két tanácsot, valamint az edzés során megtanult helyes testtartást is átültethetjük a mindennapi életünkbe, hogy a mindennapi feladatok ellátása közben is egyenletes terhelés érhesse az ízületeinket.

Amint fájdalmat érzékelünk egy konkrét pozícióban vagy mozdulat során, azonnal hagyjuk abba az adott tevékenységünket! Egy rosszul kivitelezett mozdulat hamar sérüléshez vezethet!

Rosszalkodó ízületek! Mit tegyek?

Kimondottan fontos, hogy az edzések és az egyéb megerőltető terhelések között elegendő pihenést (erőltetés nélküli napok és jó alvás) biztosítsunk a regenerálódásra az ízületeknek is az izmaink mellett.
Az esetben, ha túlsúlytól szenvedünk, különös odafigyeléssel kellene lennünk az ízületek terhelésének csökkentésére, valamint a fogyáshoz szükséges sport közben is!

Amennyiben mégis úgy érezzük, hogy ízületeinket túlterheltük, ne söpörjük szőnyeg alá a problémát! Ha komolyabb problémát tapasztalunk, vagy rendszeresen fájdalmat és diszkomfort érzetet tapasztalunk az edzés vagy egyéb mozgás közben, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! A gyógyszeres kezelés mellett jellemzően fizioterapeutához irányítják terápiás kezelésre az ízületekkel bajlódó pácienseket.
A reklámokból jól ismert, hangzatos nevű glükózamin és kondroitin csakugyan segíthetnek az ízületek egészségének támogatásában, így érdemes az ezeket tartalmazó táplálékkiegészítők szedéséről kikérni kezelőorvosunk tanácsát!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.