2019.11.25. 15:43:11 8773 256

A terhesség alatti stressz mellékhatásai és következményei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az anyai stressz a terhesség alatt befolyásolhatja a magzat és a gyermek fejlődését, valamint a születési eredményeket. A Columbia Egyetem Orvosok és Sebészek Főiskolájának és a NewYork-Presbyterian kutatóinak új tanulmánya azonosította a fizikai és pszichológiai stressz típusait.

Aggódó várandós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aggódó várandós nő

Catherine Monk professzor és munkatársai megvizsgálták a pszichoszociális, fizikai és életmód-stressz 27 mutatóját, amelyeket kérdőívekből, naplókból gyűjtöttek össze 187, 18–45 éves, egészséges terhes nőktől. Íme, az eredmények.

A nők kb. 17% -a szenvedett pszichológiai stresszben, klinikailag jelentős magas szintű depresszióban és szorongásban. További 16%-uk érezte magát fizikailag terheltnek, viszonylag magasabb napi vérnyomással és magasabb kalóriabevitellel, mint más egészséges terhes nők. A legtöbb megvizsgált kismama (közel 67%, azaz a 187-ből 125) stresszmentesnek bizonyult a mért időszakban.

Ami igazán megdöbbentő, hogy a vizsgálat során stresszesnek vélt nők kevesebb fiúnak adtak életet. Az arány 4:9-hez a lányok javára. Ez azért is érdekes, mert más kutatók azt észlelték a stresszt kiváló társadalmi felfordulások, mint például a New York-i szeptember 11-i terrorista támadások után, hogy a férfiak születésének relatív száma csökkent - mondja Monk professzor. De vannak egyéb hatások is. A fizikailag stresszes anyáknál, akiknél magasabb a vérnyomás és a kalóriabevitel, nagyobb a koraszülés valószínűsége, mint az idegileg stresszes anyáknál. A fizikailag stresszes anyák magzatai általában csökkent pulzusszám-mozgáskapcsolatot mutattak és ez a központi idegrendszer lassabb fejlődésére utal.

A pszichológiailag stresszes anyáknál viszont több születési komplikáció volt, mint a fizikailag stresszes anyáknál. A kutatók nem vizsgálták, hogy az anya szellemi állapota hogyan érintheti a magzatot. "Állatkísérletekből tudjuk, hogy a magas szintű stressz növeli a stresszhormonok, például a kortizol szintjét a méhben, ami viszont befolyásolhatja a magzatot" - mondja Monk professzor. "A stressz az anya immunrendszerét is befolyásolhatja, és olyan változásokhoz vezethet, amelyek befolyásolják a magzat idegrendszeri és magatartási fejlődését.”

Egy másik tanulmányban azt olvastuk, hogy az anyák terhesség alatti, kórosan stresszes állapota további káros következményekkel járhat a baba számára - szülészeti problémák, alacsonyabb születési súly vagy koraszülés. További tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy ezeknek a csecsemőknek az agyi fejlődése miért marad el a stresszmentesnek tekinthető anyák babáitól. . Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...