2023.08.23. 08:30:00 7206 222

A szabadság jogán - Ismét egy fontos világnap, amit ünnepelhetünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár ez az emléknap a rabszolgatartás felszámolásának kíván emléket állítani, arra is tökéletesen képes felhívni a figyelmünket, hogy a szabadságtól történő megfosztás nem csupán fizikai erőszak szintjén történhet, de más úton is megtörténhet, például a döntési jog csorbítása vagy ellehetetlenítése során.

Szabadságra várva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szabadságra várva

A személyes szabadságuktól megfosztott emberek saját tulajdonként történő kezelése és gyakori adásvétele évszázadokon keresztül kísérte az emberiség történelmét. A hadifogolyként rabszolgasorsra kárhoztatott emberek kiszolgáltatottsága aztán az utódokra is vonatkozott. A Római Birodalom és az Egyesült Államok déli államain kívül a honfoglalás előtti magyar törzsek is éltek a kalandozások során hadi fogságba ejtett emberek erőforrásaival. Az államalapítás után pedig egy másfajta szolgaiság a cselédnép intézménye alakult ki.

A modern világ sem mentes az emberkereskedelemtől, hiába történt meg a rabszolgaság hivatalos eltörlése! Ennek leginkább nők és gyermekek esnek áldozatául, általában szexuális igények kielégítése miatt kerülnek az embercsempészek karmai közé, de a szervkereskedelem és bűncselekmények elvégzése céljából is tartanak fogva embereket.
Így már látható, hogy a rabszolgaság nem szűnt meg, csupán más mértékben és minőségben, de tovább létezik. Ne söpörjük a szőnyeg alá a problémát, hanem ismerjük fel és segítsünk felszámolni!

A szabadság és a rabszolgaság témáját feldolgozó alkotások

Colson Whitehead - A föld alatti vasút

Ez a történelmi fikciós regény egy rabszolgaként született fiatal nő útját követi, aki megpróbál megszabadulni a rabszolgaságtól az államokon keresztül húzódó földalatti vasút segítségével. Vajon szökése sikeres lesz és talál magának olyan helyet, ahol biztonságban élhet?

George Orwell - 1984

Biztosan hallottál már a sokat emlegetett és döbbenetes disztópiáról, amely a totalitarizmus veszélyeit és az egyéni szabadság elvesztését mutatja be egy olyan társadalomban, amelyet egy vaskézzel uraló kormány irányít. Alapmű. Olvasd el, ha még nem tetted volna!

Margaret Atwood - A szolgálólány meséje

Ez egy olyan teokratikus társadalomban játszódó regény, amely a női jogok és személyes szabadság elnyomását helyezi a középpontba. A kezdetektől szerveződő és kisebb-nagyobb sikerrel jelen lévő ellenállás, valamint az autonómia visszaszerzéséhez szükséges harcok adják a történet gerincét.

12 év rabszolgaság (2013)

Ez a történelmi dráma állít emléket Solomon Northup valódi történetének: Az egykor szabad afroamerikai férfit cselszövés árán elraboltálk és rabszolgaként adták el. Ő azonban nem adta fel a harcot, amit a szabadságért és az igazságért folytatott.

Selma (2015)

Ez a film azt a polgárjogi mozgalmat és annak harcait mutatja be az afroamerikaiak szemszögéből, amelyek az egyenlő jogokért és a szabadságért folytatott harcon át a választójogi törekvésekig vezettek. Martin Luther King életrajzát dolgozza fel a film.

V mint vérbosszú (2005)

Egy disztópikus jövőben játszódó film, amely egy maszkos bosszúállónak és segítőjének sorsát követi nyomon. A címszereplő V meg akarja dönteni a kegyetlen és totalitárius rezsimet, hogy visszaállíthassa az egyéni szabadságot.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.bookline.hu, www.youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...