2016.05.19. 14:11:34 17412 304

A Stiniva-öböl lett Európa legszebb tengerparti strandja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Vis szigetről elérhető elhagyatott, csodás kis horvát sziget, Stiniva már nem sokáig lesz olyan csendes, nyugodt és eldugott. Ugyanis a legszebb európai strandnak választotta a europeanbestdestinations.com egy szavazás alapján. A fotókat elnézve ezen nem csodálkozunk, paradicsomi helyszínnek tűnik.

Stiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország

Vis sziget dióhéjban

  • Vis kicsi sziget, kb. 8 km széles és 17 km. hosszú. 60 kilométer távolságban van a szárazföldtől, Splitből jön ide komp.
  • A legtöbben az ugyancsak Vis-nek nevezett városban vagy a kb. ugyanakkorra másik városkában, Komizában nyaralnak. Sokan kis mopedekkel vagy kerékpárokkal járják be a szigetet, felfedezve a kis öblöket, ahol a tenger vize kristálytiszta, a szigeten kb. 3500-as helyi lakosság él; nyugis, természetes légkörű sziget, nem a bulizósoknak való.
  • A szigetnek van egy kompkikötője, szupermarkete, halpiaca, bankja, postája.
  • A környéken sok kirándulási lehetőség kínálkozik az érintetlen természetben, vannak magányos és forgalmas strandjai, öblei.
  • A sziget egy jól ellátott, autentikus városkája, a Komiza, ahol van több tradicionális vendéglő (konoba), pizzériák, fagyizók, vásárlási lehetőségek, a postán pénzváltás, két bankautomata.
  • A szigetnek van egy 587 méter magas hegye, a Hum, a sziget két lapos végén található a két nagyobb település (Vis és Komiza).
  • Búvárok körében népszerű a sziget, mert vannak itt (2. világháborús) hajóroncsok és a tenger élővilága izgalmas.
  • A sziget egyik legszebb része a Stiniva-öböl.

Írja az utikritika.hu, akik tehát szintén egyetértenek Stiniva természeti szépségével. Egyébként a sziget ezen része csak egy meredek és keskeny hegyi ösvény megmászásával, gyalogosan érhető el, tehát a túrázni kedvelő fiatalok előnyben vannak. A lustábbak eljuthatnak ide úgynevezett vízi taxival is. Ez természetesen nincs ingyen. De miért érdemes vállalni a túrát vagy a taxi árát kipengetni? Például ezért a látványért:

Stiniva-öböl, Vis-sziget, HorvátországStiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország

Az öböl strandja egyébként homokos, a víz kristálytiszta, és látványként meredek sziklafalak tornyosulnak elénk, elrejtve a hangulatos kis tengeröblöt. S amikor a falak mögül kiúszunk, előttünk a nyílt tenger. Csodálatos látvány lehet. Igazi báját nehéz megközelítése és elhagyatottsága adja, ami reméljük, hogy ezen megtisztelő cím elnyerése után sem fog túlzottan megváltozni. Kár lenne érte.

Splitről egyébként 2 órás kompúttal juthatunk el Visre, majd azon belül Stinivára. Azt hiszem a horvát tengerpart rajongóit tovább már nem is kell győzködnünk, hogy melyik sziget legyen a következő úti céljuk, a mi választásunk egyértelműen Vis lenne.

Forrás: dailymail.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.