2023.04.21. 13:59:20 6165 244

A Nagyszülő, és aki mögötte van 1.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyszülőnek lenni izgalmas feladat. Kicsit hasonló, mint anno a szülőség volt, csak kisebb felelősséggel és sokkal-sokkal több kényeztetéssel! Ám ne legyünk naivak, nem mindenki szeret lubickolni a nagyszülői szerepben. Sőt! Van, aki megtartja a tisztes távolságot önmaga és az unokák között…

Család nagyszülőkkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Család nagyszülőkkel

Az „ahány ház, annyi szokás” a mamák, papák esetén is érvényesül. Vagyis ahány nagyszülő, annyiféle nagyszülői szerep létezik. Ám ha jobban szemügyre vesszük, 8 nagyobb csoportot azért meg tudunk különböztetni egymástól. Íme, az első 4 „csapat”.

Ilyen a nagyszülő, ha…

...imád kényeztetni

No, hát ő az, akinél biztos mindig van valami édesség, akár ő látogatja meg az unokát, akár az unokák őt. Az pedig csak természetes, hogy egy-egy családi ebéd alkalmával a gyerekek kedvencét IS elkészíti. Mindig van egy kedves szava az apróságokhoz, és mindig jut egy nagy ölelés vagy puszi tőle, bármennyire is siessünk. Kitalálja, minek örülnének az unokák a legjobban, és naná, hogy meg is kapják a gyerekek.

... nem felejtette el, milyen volt szülőnek lenni

Sőt, a szülői feladatok kivitelezése, mint pelenkázás, öltöztetés és a többi, sem kopott el az évek folyamán. Így neki nem okoz gondot újra pelust cserélni, etetni és egyéb „apróságokat” megoldani. Hidd el, kincs egy ilyen nagymama, mind a szülők, mind az unokák számára.

... igyekeznek kiélvezni a nyugdíjas éveket

Ők leginkább utazgatnak, kirándulnak, programot szerveznek, szóval maximálisan igyekeznek kihasználni a nyugdíjas éveket. Emiatt sajnos ritkán elérhetőek, mint segítség. De az unokákat nem restek meglátogatni és megajándékozni egy-egy út után.

... elszokott a gyerektársaságtól

Sokszor érzed úgy, a nagyiékat bizony zavarja a hangos gyerekzsivaj, a „műsoros” pelenka cseppet sem kellemes illata, a gagyi gyerekdalok, a tejbepapi, a gügyögés meg úgy általában minden, ami egy gyerekkel jár? Hát, ilyen is van. Nem minden nagyszülő tud/akar kiteljesedni ebben a szerepben, mert úgy érzi, szülőként ő már megtette a kötelességét.

Következő cikkünkben 4 újabb nagyszülő „típussal” ismerkedhetsz meg.

Forrás: missmum.at

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hova tűntek a lovagok? Az udvariasság formálódásának története

Az életmódtörténet az egyik legizgalmasabb, legtöbb érdekességet feltáró kutatási területnek bizonyul. A különféle szokások, viselkedési formák, mindennapi tevékenységek, társas normák ugyancsak fontos helyhez jutnak a kutatások, történelmi visszalapozások során. Ezeket olvasva, olykor-olykor eltöprenghetünk azon az izgalmas kérdésen, hogy vajon a jövő életmódkutatói milyen módon fogják prezentálni a nagyközönség előtt a 21. század eleji szokáskultúrát?

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.