2014.12.06. 11:18:32 5308 25

A Mikulás hozzátartozik a gyerekkorhoz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem gond, ha a gyermeked hisz a Mikulásban, és az sem probléma, hogy Te beszállsz ebbe a – mondjuk ki – apró hazugságba. A gyerekeknek kell a mese, és a piros ruhás szakállas bácsi történetét – és természetesen a csokihegyeket - egyszerűen imádják. Miért vennéd el tőle ezt a szép ünnepet?

Mikulás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikulás

A 9 éves Gáspár vigasztalhatatlan sírásban tört ki, amikor az anyukája közölte vele, hogy a december 5-éről 6-ára virradó éjszakán a kis barátjánál fog aludni. Nem a baráttal, nem is az idegen ággyal volt gond, hiszen ilyen kalandokban már korábban is volt része, hanem az időponttal. Ezt nem tehetik meg vele, hiszen pont akkor jön a Mikulás! Ha Gáspárt bárki megkérdezné, hogy létezik-e a Mikulás, az édesanyja szerint egészen biztosan azt válaszolná, hogy nem. De ez egyáltalán nem zavarja abban, hogy levelet írjon neki, és kétségbeessen, ha valami miatt lemaradna a látogatásáról.

A Gáspár fejében kialakult és valószínűleg éppen átalakulóban lévő Mikulás-sztorit igazából az sem zavarja össze, hogy adott esetben a boltokban látja azt az ajándékot, amit majd megkap. Az édesanyja szerint nagyon is tisztában van azzal, hogy a csoki a boltból való, és sejtése van arról is, hogy az édesanyjának van némi köze ahhoz, hogy az édesség aztán az ő csizmájába kerül, de ő ettől még teljesen el van varázsolva, amikor 6-án reggel megtalálja. Egész egyszerűen szüksége van arra a misztériumra, amit a Mikulás jelent, és éppen ezért nem zavarják a történetben számára is gyanús ellentmondások. Igaz, a városban rengeteg helyen fellelhető hús-vér Mikulásokhoz már nem megy oda, hiszen nagyfiú.

IGEN, VIRGINIA, A MIKULÁS LÉTEZIK

Virginia O'Hanlon 8 éves volt, amikor a barátai közölték vele, hogy a Mikulás nem létezik. A meghökkentő új információ birtokában Virginia azt tette, amit a gyerekek ebben a korban még tesznek: az édesapjától kért megerősítést. Az édesapja azonban azt mondta, forduljon inkább a New York Sun című laphoz, mert „ha a Sunban olvasod, akkor az úgy van”. Virginia meg is írta a levelet, amelyre 1897. szeptember 21-én megérkezett az egyetlen lehetséges válasz, mégpedig a címlapon: „Igen, Virginia, a Mikulás létezik”. A cikk szerzője, Francis P. Church ezzel az újságírás lehetőségeinek egy új irányát villantotta fel, és egyben nagy szívességet tett Virginia szüleinek is.

A gyerekeknek a Mikuláshoz kapcsolódó lelkesedését vagy adott esetben csalódottságát látva felnőttként talán nehéz megérteni azt, amit a pszichológusok már tudnak: hogy még az egészen kicsi gyerekek is képesek különbséget tenni a képzelet és a valóság között. Hogy miért hisznek akkor mégis a képzeletbeli Mikulásban, arra a neves pszichológiaprofesszornak, Alison Gopniknak egyszerű a válasza: a gyerekek szeretnek képzelődni és úgy tenni, mintha. Ezzel egyébként egy evolúciós szempontból kulcsfontosságú emberi képességet ültetnek át a gyakorlatba: azt, hogy a világ alternatív változatait képzelik el. A felnőtteknek ugyanerre a képességre van szükségük annak érdekében, hogy újabb és újabb dolgokat találjanak ki, bár ebben a korban ezt már inkább innovációként emlegetik.

A gyerekeknek pedig nem árt, ha képzelődnek. Négy-öt-hat éves korban a mesehősöktől kezdve a szörnyeken át a Mikulásig minden figura izgatja őket, ezek az úgynevezett mágikus évek, ahol a fantázia és a valóság közötti határ olykor elmosódik. A képzelet a fejlődésük szempontjából is nagyon fontos, hiszen segíti a kreativitásukat, a kognitív fejlődésükhöz (a világról való ismereteik elsajátításához, tárolásához és felhasználásához) pedig azért szükséges, hogy megtanulják megkérdőjelezni azt, amit nem szabad elsőre elhinni.

Alison Gopnik szerint a gyerekek Mikulás-képéből nem lehet figyelmen kívül hagyni a felnőtteket sem, hiszen ebben a korban még nagyon komolyan veszik azt, amit a szüleik és más felnőttek mondanak nekik. A téli ünnepkör során ráadásul rengeteg olyan jellel találkoznak a karácsonyfától az ajándékokig, amely a Mikulásról – Jézuskáról, angyalkáról – szóló állításokat támasztja alá a szemükben, és semmi okuk sincs arra, hogy kételkedjenek ezekben.

Mikulásnak öltöztetett babaMikulásnak öltöztetett baba

Kell a varázslat

A varázslat persze nem tart örökké, a felismerés azonban legtöbbször nem azonnali. A hatvanas években készült kutatások arra jutottak, hogy a gyerekek a Mikulásról alkotott elképzeléseiket többször is kiigazítják, ahogy átrendezik a fejükben a téli ünnepekről kapott információkat. A kutatásokból az is kiderül, hogy a gyerekek többsége a saját ritmusában dolgozza fel ezeket a változásokat, és nem egyik napról a másikra dobja ki az addigi elképzeléseit a Mikulásról. A 9 éves Gáspárnak ezért nem rebben a szeme sem, amikor meglátja a véletlenül a csomagtartóban felejtett ajándékot, és mindenféle logikai bukfenc nélkül várja, hogy ugyanezt az ajándékot a Mikulás betegye majd az ablakba.

A szakemberek szerint a felismerés késleltetésében szerepet játszik, hogy a gyerekek még egy hosszú tisztázó és magyarázó beszélgetésből is csak az hallják meg, amit akarnak, és amire készen állnak, vagyis könnyen lehet, hogy a szülők által kínkeservesen összerakott válaszok egy részét egyszerűen figyelmen kívül hagyják – szembesít a gyerekek szelektív valóságértelmezésével Carole S. Slotterback pszichológus. Mindent átszűrnek ugyanis a már meglévő információikon és tapasztalataikon.

Felmerülhet néhány jogos kérdés. Például miért vannak ennyien?

MIKOR ÁLLNAK KÉSZEN?

Miközben a gyerekek egy bizonyos korban már azt kezdik el firtatni, hogy létezik-e a Mikulás, addig a felnőttek inkább arra kíváncsiak, hogy pontosan mikor és hogyan közölhetik a gyerekeikkel az igazságot. Bruce Henderson pszichológus szerint akkor, amikor a gyerekek jelzik, hogy készen állnak rá.

Hogy ez mikor következhet be? A Western Carolina Egyetem pszichológiaprofesszora szerint hatéves koruk előtt valószínűtlen, hogy megkérdőjeleznék a meseszerű figurák, így a Mikulás létezését. Hétéves kortól azonban a gondolkodásuk kezd annyira konkrét és logikus lenni, hogy jogos kérdésként vetődik fel bennük például, hogy a Mikulás egy éjszaka alatt hogyan jut el annyi házba, és ugyancsak ez az a kor, amikor a társaik vagy az idősebb testvéreik elkezdik felébreszteni bennük a kétségeket, és rámutatni a történet következetlenségeire.

Vagyis nagyjából hat- és hétéves kor körül elkezd szertefoszlani a varázslat, legalábbis ami a képzeletbeli részét érinti. A szülőnek ekkor érdemes figyelni az elgondolkodtató, érzékeny jelekre. A jelek pedig minden bizonnyal a Mikulás-sztori ellentmondásait feszegető kérdésekben jelentkeznek majd, de az is árulkodó lehet, ha a gyerek kezdi elveszíteni az érdeklődését az iránt, hogy levelet írjon a Mikulásnak, vagy meglesse őt, vagy egyáltalán csak beszéljen róla.

A legtöbb gyerek sértetlenül vészeli át a kiábrándulást a Mikulás-történetből, és sokszor előfordul, hogy a szülőket jobban megviseli ez a szakítás a varázslattal - ami azt jelzi, hogy ez az egész Mikulás-sztori végső soron szülőként is jó buli.

Bruce Henderson szerint a gyerekek ezért sokszor a szüleik iránti tiszteletből hagyják abba egy időre a kételkedést, és játszanak velük tovább. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is el kell fogadniuk azonban, hogy mint minden jó, egyszer ez is véget ér. Addig is élvezzék ki a dolgot, amíg lehet, úgysem tart sokáig.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.