2015.04.30. 13:20:24 8756 268

A kézműveskedés élesíti az elmét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem kell meggyőzni minket arról, hogy mennyire jó a kézműveskedés. Lefoglalja a kezed és az elméd, kellemes és kreatív időtöltés, mindeközben pihentet is. Ráadásul a végeredmény általában lenyűgöző, dekoratív, szép vagy éppen hasznos. Nemcsak a lakásban, hanem az agyadnak is!

Kézműves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kézműves

Nem, nem kell meggyőzni minket arról, hogy ez mennyire nagyszerű. De hogy mindez még a mentális egészségnek is jót tesz, arról érdemes tovább beszélgetnünk.

Egy nem régiben publikált tanulmány szerint, ami a Neurology c. folyóiratban jelent meg, a kézműveskedés, kiváltképp a festés és a szobrászat, jótékony hatással van a középkorú és szépkorú emberek memóriájára. A kutatók szerint az egyébként is hasznos elfoglaltság segít az idős korban fellépő memóriazavarok és demencia késleltetésében.

Több mint négy éven keresztül tartott a kutatás, amely során 256, átlagosan 87 éves idős embert figyeltek meg és kérdeztek ki, majd tanulmányban rögzítették, hogy mennyi időt töltenek kézműveskedéssel és szocializációval (járnak-e moziba, koncertre, színházba, klubokba).

Azok az emberek, akik az olyan kézműves foglalkozásokat kedvelték, mint például a festés, vagy a szobrászat 73%-kal kevésbé, azok, akik inkább a fafaragást vagy a foltvarrás kedvelték 45%-kal kevésbé, és a szociális természetűek 55%-kal kevésbé voltak hajlamosak memóriazavarra vagy más, kognitív jellegű problémára, mint azok, akik egyáltalán nem űztek ilyen tevékenységeket.

A tanulság? Bármilyen hobbit is preferálsz, ne hagyj fel vele az évek során!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.