2022.09.07. 09:40:00 6067 236

A félrevezetés művészete - Szúrd ki a hantást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretitek a fából készült, kissé füllentős Pinokkió történetét? Hiába mókás a hazugság hatására megnővő orrocska, hiába hajtogatunk valamit, attól az még nem feltétlenül lesz igaz. A valós életben nincs ilyen egyértelmű jele annak, ha valaki hazugsággal traktál bennünket, a testbeszéd és a beszédstílus figyelése révén vehetjük csak észre az árulkodó jeleket.

Hazugságon kapva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hazugságon kapva

A nyelvi kommunikáció egyre többször szolgálja azt a célt, hogy a beszélő megváltoztathassa a hallgatóság véleményét vagy éppen a világnézetét. Ez annál könnyebben mehet nekik, minél inkább elkötelezettek a kinyilatkoztatásuk iránt. A meggyőzés azonban kútba fulladhat, amikor a meggyőzni kívánt személy megtévesztést észlel.

Ne hallgass a csalóra!

A közvetve hamis tartalmakat annál hatékonyabban tudják lebukás nélkül átadni a másik félnek, minél kevésbé informatív a félrevezető mondandó. Természetesen ehhez a másik fél is szükségeltetik, mivel kulcsfontosságú, hogy kellően alul informált legyen és valamennyire híján legyen a kontextusfüggő értelmezés képességének.

Külön tudomány szól arról, hogy miként lehet úgy előadni valamit, ami szemen szedett hazugság, hogy a hallgatóságunk előtt ne bukjunk le. A hamis információt ugyanis úgy is meg lehet osztani, hogy a beszélő konkrétan nem hazudik, de bizonyos fokig mégis megtéveszt másokat.

Habár alapvető helyzetben az emberek nehezményezni szokták, ha manipulálni akarják őket, sok esetben még a nyilvánvaló manipulálást sem szúrják ki, mert például elvakultan vagy szenvedélyesen hisznek valakinek vagy valamiben. Sokszor az ilyen közkedvelt dolgok égisze alatt csapnak be akár tömegeket is, ilyenkor a hibás érvelés győzedelmeskedik az éberséggel szemben a kommunikáció során.
Pedig a hazudozás kognitív szempontból nagyobb igénybevételt kíván, mint az őszinte kommunikáció, amellett, hogy a becstelenség a jó hírnév (és a közösség bizalmának) elvesztésével járhat.

Így védekezz a hazugságok ellen!

Azokkal az emberekkel szemben, akikkel még nincs kellő tapasztalatunk, legyünk kissé bizalmatlanabbak és kérdő jelezzük meg mondandójuk hitelességét - a forrás és a tartalom szempontjából ugyancsak.
Ne vegyünk tehát mindent készpénznek, amit mások mondanak nekünk, még akkor is érdemes a dolgok után járni, ha első hallásra szemernyi kétségünk sincsen a hallott információk valódiságában: Figyeljünk fel az ellentmondásokra, a homályos megfogalmazásokra és a következetlenségekre!

A beszélő testbeszéde a leggyakoribb árulkodó jel a hazugság kimondásakor, ezeket könnyen felismerhetjük mindaddig, amíg a füllentésre hajlamos fél meg nem tanulja elrejteni azokat:

  • Elfordulás; ha beszéd közben a másik fél elfordítja tőlünk mondandója bizonyos szakasza közben a fejét vagy akár az egész testét, általában azért teszi, mert hazugságon kapja magát.
  • A száj eltakarása; a tenyérrel, az ököllel vagy akár csak pár ujjal önkéntelenül és pillanatnyi ideig történő mozdulat a száj elé azt jelzi, hogy olyan hangzott el, aminek nem lett volna szabad.
  • A szemmozgás túlzott kontrollálása; a pislogás elnyújtása vagy éppen a túlzott pislogás, illetve a szem “indokolatlan” zárva tartása jellemzően akkor fordul elő, ha valaki valótlant állít.
  • Lefelé görbülő szájrándítás; amikor az elhangzottak nem állnak összhangban a valóban igaznak gondoltakkal. Vigyázat, ha a szemöldök is felszalad a száj rándulásával egyidejűleg, akkor a beszélő valószínűleg valóban nem tudja a választ!

Forrás: www.frontiesin.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.