2015.07.02. 16:51:07 24613 304

A csodaszép nemzeti virágok nyomában - 10 érdekesség!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy Magyarország hivatalos nemzeti virága a tulipán? Nem véletlenül imádjuk annyira, az egyik leggyakoribb növény, ami egyaránt előfordul a kis kertekben és a köztereken, illetve parkokban. A kézműves iparban is gyakori szimbólumunk.

Piros és fehér tulipán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piros és fehér tulipán

A teljesség igénye nélkül kiválasztottunk 10 európai országot és nemzeti növényüket, melyekről nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg, amiket most veletek is megosztunk.

Ausztria – Havasi gyopár (Leontopodium Alpinum)

Az apró, csillagformájú fehér virág gyakori jelenség Ausztria hegyeiben, igaz nagyon rovid ideig virágzik. A mintát dekorációra is előszeretettel használják szomszédaink. Az osztrák kétcentesen is ez a virág szerepel. A nagy méretű havasi gyopárnak varázserőt is tulajdonítottak a mondavilágban.

Belgium – Pipacs (Papaver Rhoeas)

A piros kis mezei virág májusban meghatározó látványt nyújt a mezőkön és dombokon. Egyébként az egyik legegyszerűbben termeszthető vadvirág. Belgiumban az elesett katonák sírján pipacs nőtt az első világháborúban egy ütközet után, amelyről az egyik alezredes még verset is írt. Azóta a pipacs nemcsak Belgium, hanem az elesett katonák szimbóluma világszerte.

John McCrae: Flandria mezején

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; 
s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben 
nem hallod őket. (Fordította: Nika Géza)

Horvátország – Írisz (Hrvatska Perunika)

A lila horvát írisz Horvátország északi és észak-nyugati területein honos. A horvát nyelvű neve a villámlás és mennydörgés istenének nevéből származik. A monda szerint ott nőttek perunikák, ahol Perun isten tüzes nyilai földet értek.

Finnország – Gyöngyvirág (Convallaria Majalis)

Finnországban az esküvők és a menyasszonyi csokrok gyakori alkotója nemzeti növényük, a gyöngyvirág. Kellemes illatát sokan imádják, itthon főleg az anyák napjával azonosítjuk (az orgonával együtt), mivel olyankor virágziik.

Németország – Búzavirág (Centaurea Cyanus)

Amellett, hogy a német nép növénye, egy aranyos szokás is fűződik hozzá: a az egyedülállók a gomblyukjukban hordják a kékeslila virágocskát.

Görögország – Medveköröm (Acanthus Mollis)

A szúrós kis növény gyakorta adott inspirációt az építészeknek, és szívesen díszítették ezzel a mintával a különböző oszlopokat, épületeket, vázákat stb. A ókori görögök legelőször a korinthoszi oszlopok díszítésére alkalmazták az akantuszlevél díszítést, amit a rómaiak átvettek tőlük.

Hollandia – Tulipán (Tulipa)

Mi más lehetne? :) Tudtad egyébként, hogy a tulipánhagymákkal a vöröshagymát is helyettesítik a főzésben? A tulipán a nőiséget és a szerelmet jelképezi.

Írország – Lóhere (Oxalis Acetosella)

Az írek egyik nemzeti szimbóluma, egyben a nemzeti viráguk is, és ez nem más mint a lóhere. A növény teljesen összefonódott Szent Patrikkal, az írek védőszentjével. A szentháromság metaforájaként is számon tartják. Mi pedig a négylevelű változatokra vadászunk, hátha szerencsénk lesz. :)

Ukrajna – Napraforgó (Helianthus Annuus)

A vidám, sárga növény az ukrán néphagyomány szerint a napenergia, a napból érkező éltető erő egyik szimbóluma. Ezenkívül még a termékenység és az egység szimbóluma is.

Portugália – Levendula (Lavandula Spica)

A portugálok levendulaimádatát tanúsíthatom. A finom és illatos gyógynövény szinte mindenhol megtalálható. A tisztaság, a hűség, valamint a bűnbánat és a szenvedés szimbóluma, ami nagyon jól harmonizál a portugálokra oly jellemző életérzésre, a Saudade-ra (elvágyódás, hiány).

Forrás: theflowerexpert.com, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...