2015.07.10. 10:05:10 10718 269

5 új szokás, amivel pénzt spórolhatsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bementél a boltba, és sírva jöttél ki? Úgy érzed, mintha naponta kirabolnának? Pedig Te semmi extrát nem vásárolsz, szimplán csak éled a mindennapokat, igaz? Enni, közlekedni, barátokkal találkozni, ruházkodni és a lakásodat otthonossá tenni nem minősül luxusnak, mégis olyan, mintha az lenne...

Spórolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spórolás

Íme, 5 tipp, amivel kevésbé megterhelővé válnak a mindennapi kiadások.

1. Vásárolj nagyobb csomagokat az ételből!

Az étel nagyon drága, de ha a nagyobb csomagot veszed meg, akkor spórolhatsz. Félsz, hogy nem fogy el a családi kiszerelés? Fogj össze a barátnőiddel, családtagjaiddal vagy munkatársaiddal és vásároljátok meg együtt, majd osszátok el. Valószínűleg nekik sem lesz az ellenükre a felvetésed.

A nyersanyagok feldolgozására pedig szemeljetek ki egy szombatot vagy vasárnapot, és tartsatok közös főző partikat, kössétek össze a kellemeset a hasznossal! Az elkészült ételt akár a fagyasztóban is tárolhatod, így mindig lesz mihez nyúlni, ha nincs más vagy nincs időd főzni.

Ha szeretsz kertészkedni, és van rá időd, akkor a család részére termeszthetsz zöldségeket, sőt, egy-két csirkét is tarthatsz az udvarban.

2. Mellőzd az autót!

Igaz, a tavalyi árakhoz képest most olcsóbb a benzin, de még mindig nagyon drága. Keress alternatív megoldásokat a munkába járáshoz: próbáld ki a robogózást, pár liter benzinből megleszel havonta, vagy a kerékpározást, a sétát és, ha más lehetőség nincs, akkor a tömegközlekedést.

Ha sétálsz vagy kerékpározol, akkor rögtön a sportkérdést is megoldod, hiszen így nem kell külön kondibérletet vásárolni, de ügyelj arra, hogy időben indulj el.

3. Hagyd ki a partikat!

A kocsmák, éttermek és drága bárok helyett inkább tartsatok házi bulikat. Legyen mindig más a házi gazda, így senkinek nem lesz túlságosan megterhelő, de akár batyus partit is szervezthettek. Ilyenkor mindenki hoz valamit.

Ha jó az idő, a közös bulikat a szabadba is tervezhetitek: Budapesten a Margit-sziget vagy a Városliget például tökéletes erre a célra. Vigyetek pokrócokat, műanyag poharakat, innivalókat és rágcsálnivalót.

Mozi helyett szervezzetek otthoni filmnézős esteket.

4. Vásárolj használtat!

Ez ma már nem olyan nagy kunszt. Felmész az egyik apróhirdetéses portálra, és kinézed a megvásárolni kívánt bútordarabot, háztartási kisgépet, ruhaneműt vagy akár játékot. Sőt, ruhákhoz ott vannak a turkálók, kincsekre bukkanhatsz ott is. A lényeg, hogy rendszeresen látogasd, mert nem biztos, hogy éppen akkor tudsz olyan ruhaneműt vásárolni, amikor szükség van rá. Kicsit előrelátónak kell lenned, de ennek a kincsvadászatnak is megvan a maga szépsége.

Bútort készíthetsz is, például raklapból.

Ha valamiből ragaszkodnál az újhoz, használd az árösszehasonlító portálokat, több ezer forintot megtakaríthatsz a segítségükkel.

  1. Élj minimalistán!

Nem kell annyi kacat és kütyű. Sőt, nincs szükség olyan sok bútorra sem. Azt se bánd, ha kisebb a lakásod, így biztosan kétszer meggondolod, hogy szükséged van-e valamire. A minimalizmus egy életstílus, amit Te is könnyedén elsajátíthasz, és, amivel – nem mellesleg - rengeteg pénzt megspórolhatsz.

A minimalizmusról itt olvashatsz részletesen: Dobd ki a felesleget, és légy boldog!

Ha tetszett a cikk, valószínűleg ez is érdekelni fog: 5 szokás, ami csak úgy nyeli a pénzt

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.