2015.08.02. 11:06:13 23414 263

Tisztítsd a teraszod természetes módszerekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A teraszra kiülős, beszélgetős, hozzá bort kortyolós esték már elkezdődtek, de a terasztisztítás valamiért eddig elmaradt? Nem találtál olyan tisztítószert, ami megfelelne az elvárásaidnak? Valami természetes módszert szeretnél? Meg amúgy kedved sincs? Utóbbiban nem segíthetünk, de valami vegyszermenteset ajánlhatunk!

Terasz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Terasz

Hát, az idő vasfoga, meg az ímmel-ámmal takarítások azért megteszik hatásukat a tavaszi, nyári nyugalom szigetén: egy kis moha itt, valami zöld lerakódás ott, egy kis piszok erre, egy kis rozsdafolt arra.

Nem mindegy a borítás

Vagyis hogy mivel van burkolva a teraszod. Az érdesebb felületű betonlapok ugyan tartósak és kevésbé csúszósak, viszont tisztításuk nehézkes. A fából készült padlózaton talán valamivel nehezebben telepednek meg a különböző „zöldek”, ám kevésbé ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, hamar korhad. A legideálisabb a fa és műanyag keverékéből készült burkolat, mely ellenállóbb és könnyebben is tisztítható.

A sima felületű járólappal borított terasz tisztítása a legegyszerűbb. Csak víz és némi tisztítószer kell hozzá. Vagy alkalmazd a lent felsoroltakat.

Ha a moha a gond

Nos, a moha előszeretettel megül a járólapok között lévő résekben. Ha nem használnál semmilyen vegyi anyagot az eltávolítására, egy már használaton kívüli kés is megteszi. Hosszadalmas munka lesz kikapargatni onnan ezeket a „zöldségeket”, de megéri.

„Természetes”, de költséges

Legalábbis, ha nagy terasszal rendelkezel, akkor be kell vásárolnod colából. Ugyan az üdítőben lévő foszforsav kiválóan oldaná, vagyis meg is semmisítené a mohát, azért ezzel a ragacsos lével leönteni egy nagyobbacska teraszt? Hát, nem kis tétel!

Olcsó, és egyszerű

Ha a térköves járdát, teraszt szeretnéd megtisztítani a mohától csupán egy kis vízre, esetleg egy öntözőkannára, és egy hosszú nyelű kefére lesz szükséged. Önts le vízzel a tisztítandó felületet és egyszerűen dörzsöld le a kefével a felázott mohát.

Viszlát, rozsdafoltok

A rozsdafoltokra szintén jó megoldás lehet a cola. Egy ronggyal vidd fel a foltra az üdítőt, hagyd állni egy éjszakát majd másnap öblítsd le. Lehet, kis dörzsölés sem árt majd.

Éljen a citrom!

Vagyis inkább a citromsav! Könnyen beszerezhető, hiszen gyógyszertárakban is kapható. Hasonló hatást érhetsz el ecettel, habár mindkét esetben kicsit hosszadalmasabb munka a folt eltűntetése. Vidd fel a por formájában kapható citromsavat a foltra, dörzsöld, majd vízzel öblítsd le.

Sütőpor, nemcsak a sütihez

Szórj a foltra egy kis sütőport és hagyd hatni kicsit. Nedvesítsd meg, aztán kicsit dörzsöld, meg és vízzel alaposan öblítsd le.

Mit tegyünk a zöld lerakódások ellen?

Az ecetes tisztító jó megoldás lehet, akár boltban veszed, akár házilag készíted. Utóbbi esetben 60:40 arányban keverd össze az ecetet vízzel. Egy öntözőkannából önts a problémás helyekre a keverékből, és kefével dörzsöld le a szennyeződést. Végül vízzel öblítsd le az egészet.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.