2023.11.03. 08:30:53 5738 217

Tippek, melyekkel átveheted a kormányt az érzelmeidtől
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általában pozitív hozzáállásunk egyik alapelemének tartjuk a „hallgass az érzéseidre” javaslatot. És noha általában jóindulat, segítőszándék rejlik a tanács hátterében, mégis érdemes észrevenni, hogy az érzelmekhez való viszonyulásunkat számos hiedelem, téves nézet befolyásolja. Az életünk minden területére erőteljesen ható érzelmek a legkevésbé sem sorolhatók a könnyedén kiismerhető történések és állapotok közé. Ha dióhéjban szeretnénk jellemezni, annyit mondhatnánk, hogy: rejtélyesek és figyelemre méltóan trükkösek.

Csak pozitívan! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csak pozitívan!

Az Urald az érzelmeidet könyv szerzője, Thibaut Meurisse meglátása szerint annak érdekében, hogy mi vegyük a kezünkbe az irányítást, ahhoz előzetesen meg kell ismernünk az érzelmeket. Ezek az élet- és hangulatbefolyásoló jelenségek ugyanis rendkívül kiszámíthatatlanok, csapongók, egyik pillanatban erőteljesen éreztetik jelenlétüket az életünkben, míg a másikban már mintha elpárologtak volna. Azonban mindenképpen átmenetinek nevezhetők.

Meurisse azt tanácsolja, hogy legoptimálisabb viszonyulásnak az tekinthető, ha jelentkezésük alatt nem kezdjük el különféle kommentárokkal, definíciókkal megerősíteni ideiglenes uralmukat. E helyett hagyjuk mintegy átsuhanni a gondolatainkon, bensőnkben. Az író meglátása szerint minden kétséget kizáróan: az érzelmek radikálisan befolyásolják az életszemléletünket. Figyeljük csak meg, amikor a boldog érzés vesz erőt rajtunk, azt érezzük, hogy majd kicsattanunk ez erőtől, energiától. Ellenkező esetben viszont éppen a túlsó oldalon jelentkező benyomásokban lesz részünk.

Az érzelmeinkre ható tényezők között számon tarthatjuk a következőket:

Az alvás minősége és mennyisége – pl. az alváshiány okozhat rossz közérzetet, alulmotiváltságot, feszültséget, a teljesítőképesség látványos csökkenését. Ennek kiküszöbölése érdekében érdemes életbe léptetni néhány alvásminőség javító intézkedést: a hálószoba kiszellőztetése, friss ágynemű, tiszta szoba biztosítása, besötétítés, az elektromos készülékek hálótérből való kiiktatása (ezek ugyanis nem teszik lehetővé számunkra a pihentető alvást). Az ellazulásban segíthet a könyvolvasás, a meditáció. Érdemes bevezetni egy alvási rituálét – például minden este ugyanabban az órában feküdjünk le, melynek köszönhetően frissebben, kipihentebben ébredünk reggel, és búcsút inthetünk a bal lábbal kelés rémálmának.

A testbeszéd és a testtartás – ha tudatosan „beállítjuk” a testünket – pl. kihúzzuk magunkat, ha magabiztosságot akarunk sugározni; mosolygunk, ha rokonszenvet kívánunk kelteni beszélőtársunkban stb. Egy szociálpszichológiai kísérlet eredményei kimutatták, hogy egy két percet felölelő erőpóz felvétele után megváltozott a résztvevők érzelmi állapota is.

Közérzetjavító rendszeres testmozgás – a sport nem csak a fizikai egészségünkre, hanem a közérzetünkre is jótékony hatással van. Kutatások rámutattak arra, hogy a rendszeres testmozgást végző emberek életében jelentősen csökkentek a depressziós és a szorongásos tünetek.

Vizualizáljunk a pozitív érzések kiváltásáért – minél aprólékosabban „vetítjük le” képzeletünkben a vágyainkat, céljainkat, az agyunk annál valóságosabbnak fogja értelmezni mindezt.

Gondolat- és érzéskoordináló beszéd – Az önbizalomhiány például nagyrészt kikövetkeztethető az olyan bizonytalanságot kifejező, azt tükröző szóhasználatokban, mint: a „megpróbálom”, „talán”, „lehetséges”. Ezek helyett célszerűbb olyan megerősítő szavakat használni, mint: „természetesen”, „egyértelműen”, „kétségkívül”.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...