2023.11.09. 08:25:00 5639 207

Te milyen fajta nyelvtanuló vagy? Tanulj más típusok erősségéből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyelvet tanulni akkor is megéri, ha nem kell a munkánkhoz, vagy a karrierünk előremozdításához. Egy idegennyelv elsajátítása során nagyon sok hasznos készségre szert tehetünk, valamint az agyunkat is karbantarthatjuk általa.

Szótár használata - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szótár használata

Azonban a nyelvtanulás nem mindenkinek megy könnyen, emiatt hamar elveszíthetjük az érdeklődésünket iránta, pedig lehet, hogy csak más módszert kell kipróbálnunk a sikerhez. Sokan azt hiszik, hogy nincs nyelvérzékük, ők azok, akik főként az idegen nyelv logikájának megértésére fókuszálnak. A nyelvtanuláshoz természetesen kell némi megértés, de hasznosabb, ha elfogadjuk, ők így mondják, és kész.

Nyelvtanulási típusok és erősségeik

1. A folyton újrakezdő

A legtöbben talán ebbe a típusba tartozunk, hiszen a kezdeti lelkesedést hamar el tudják folytatni a felmerülő nehézségek. Habár ezt a hullámzó hozzáállást kudarcnak is vehetnénk, mégiscsak tekintsünk inkább úgy a vissza-visszatérőkre, mint akik nem adják fel!
A nyelvtanulásba magukat újra és újra nagy lelkesedéssel belevető emberektől tanuljuk el azt, hogy nincs az a nagy nehézség, ami miatt végleg hátat fordítanának a kiválasztott idegen nyelvtől.
Tipp a folyton újrakezdőknek: Amennyiben te is ebbe a csoportba tartozol, próbáld tudatosan egyre inkább lerövidíteni a nyelvtanulási időszakok között eltelt szakaszt. A végén pedig hasznos szokássá fog válni a nyelvtanulás.

2. A magolós

Régi nyelvtanulási módszer egy adott szöveg, illetve szövegrész szóról szóra történő megtanulása. Ez tényleg hasznos módszer lehet ahhoz, hogy önmagunk is képesek legyünk szabályszerűségeket felfedezni az adott nyelvben. Habár a készen a tudástárunkhoz adott mondatok kötöttek, a szavak, az igeidők vagy az alanyok kicserélésével már számos új mondatot tudunk majd alkotni.
Tipp a magolósaknak: A készregyártott mondatok önmagukban nem lesznek elegendők, hiszen megszabják, hogy általuk milyen témákhoz tudunk hozzászólni, ezért vizsgáljuk meg az érdeklődési területeinket, és jegyezzük fel, hogy melyik magyar kifejezéseket használjuk sokszor. Ezután fordítsuk le ezeket, majd használjuk bátran!

3. A szótárazós

Vannak olyan nyelvtanulók is, akik rögeszmésen ragaszkodnak ahhoz, hogy minden egyes szót értsenek az adott szövegben. Ők ezért mindent ki is szótáraznak a füzetükbe. Ettől, ha már tényleg meg is tanuljuk ezeket a szavakat, bővülni fog a szókincsünk. De nem érdemes megállni itt, hanem egy-egy meghatározó szó köré úgynevezett gondolattérkép is kerekíthető. Azaz az ahhoz szorosan kapcsolódó kifejezéseket is érdemes feljegyeznünk a tanulásukhoz.
Tipp a szótárazós típusnak: Ne ragaszkodjunk görcsösen az összes szó megértéséhez, hiszen a szótárazással sok időnk elmegy. Ehelyett próbáljunk meg minél több kifejezés (körülbelüli) jelentésére a szövegkörnyezetből rájönni.

4. A “felvágós”

Ennek a csoportnak a tagjai azok, akik mindennapi anyanyelvi környezetben is gyakran használják az idegennyelvi tudásukat. Habár a legtöbb ember számára inkább dicsekvésnek tűnhet ez a magatartás, valójában egy nagyon jó módszer arra, hogy memorizálhassuk az újonnan tanult szavakat és kifejezéseket! Ha nincs kivel társalognunk és gyakorolnunk az adott idegen nyelven, játszunk le önmagunkkal kitalált szituációkat!
Nyelvtanulási tipp ennek a típusnak: A szóbeli kommunikáció mellett fektessünk hangsúlyt az írásbeli kommunikációra is, ahol jobban kiderülhet, milyen nyelvtani hiányosságaink vannak.

A nyelvtanulás akkor lesz a legsikeresebb, ha nem külső kényszer, hanem belső elhatározás és igény az alapja. Lehet, hogy csupán máshogy kellene hozzáállni a témához?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...