2023.07.27. 08:30:00 6917 235

Színpompás hangok: Így válassz zajt funkciója szerint!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fehér zaj a kisgyermekes szülők egyik csodafegyvere, mivel a legtöbb olyan csecsemőt könnyebben álomba ringatja, akinek gondja van az elalvással. Viszont léteznek más, a különböző színek után elnevezett zajok is, amikről jól tudnunk, mert más élethelyzetekben is előnyünkre válhatnak.

Pozitív vagy negatív zaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pozitív vagy negatív zaj

A különböző színekről elnevezett hangok hallgatása a hang- vagy dallamterápia egyik fajtája lett az utóbbi időben, mivel sokan tapasztalják azt, hogy az alacsony frekvenciájú hangok nyugtatóan hatnak rájuk. A kutatók szerint akkor, amikor nagyon intenzíven összpontosítunk valamire, a külvilág többi ingerét sikeresen ki tudjuk zárni. A fókuszálást elősegítő eszköz pedig miért is ne lehetnének a megfelelő frekvenciájú hangok?

A kisgyermekeknél pont ezért működhet, hiszen az alvás minőségét befolyásoló, zavaró hangokat el lehet fedi olyan monoton, semleges hangokkal, mint például a porszívó vagy a mosógép hangja. Az egyre népszerűbb zajok mindegyike a hangspektrum egy-egy részét képezi, és az emberi fül számára szinte megkülönböztethetetlen hangerőszinteken alacsony frekvenciákat képviselnek, és attól függően érdemes hallgatni ezeket, hogy éppen milyen tevékenységhez szükséges összpontosítanunk.

A fehér zaj

Ez foglalja magában az összes hallható frekvenciát, amelyeket ugyanazon a hangerőn egyszerre játszanak le. Azonban az emberek a magas hangokat hangosabban hallják, ezért a fehér zaj sok ember számára irritáló lehet.
A fehér zaj bizonyítottan javítja az agyi funkciókat az agyhullámok szinkronizálásával, amit az ADHD-vel küzdők (olvasási és írási sebesség) fejlesztésében és a tanulási folyamat során használhatunk ki, viszont a kutatások szerint a megengedettnél hangosabb fehér zaj káros hatással lehet a csecsemők hallórendszerének fejlődésére!

A kék zaj

A zajok közül ezt tartják a legkellemetlenebbnek, ezért nyugtató hatást ne várjunk tőle, viszont egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy előnyös hatással lehet a gyomorműködésre.

A zöld zaj

Ez az úgynevezett hangspektrum közepén helyezkedik el, és a természetben előforduló hangokra, például vízesésre emlékeztet. Ezzel a fajta zajjal a tanulást vagy a munkavégzést könnyíthetjük meg.

A rózsaszín zaj

Ennek a fehér zajnál alacsonyabb a frekvenciája, és sokak szerint a csepegő eső vagy a tengermorajlás hangjához hasonlít. A benne észlelhető statikus hang segítségével fokozatosan lelassíthatja az agyhullámokat, amely révén megkönnyítheti az elalvást, majd mélyítheti azt. Alvás közben hallgatva memóriánk is javulhat, mivel képes lehet kognitív teljesítményünkre is hatni. Mivel kevésbé kemények a hallott hangok, ezért ezt kényelmesebb lehet hallgatni azoknak, akiket a fehér zaj zavar.

A barna zaj

A megfigyelések szerint az alacsonyabb frekvenciák jobban stimulálhatják az agyat, de ez összefüggésben állhat azzal is, hogy ezeket a legkellemesebb hallgatni. Ezek a hangok sikeresen fedik el a hallótávolságon belül észlelhető zavaróbb hangokat, emiatt könnyebb ellazulnunk és koncentrálnunk. A különböző szolgáltatók lejátszási listái között számos barna zajon alapuló, relaxációt vagy könnyebb elalvást ígérőt is találhatunk.

Forrás: www.allure.com, www.vivamax.hu, www.hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...