2015.12.14. 14:24:34 12972 345

Rögtön puha mézeskalács? - Ezt a receptet próbáld ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Én idén is ezt a mézeskalácsot fogom megsütni. Bár már nincs sok időm, tudom, hogy ezzel a recepttel biztos a siker, így nem aggódom. Akár karácsony napján is süthetném – ha hajlandó lennék aznap a konyhában sündörögni :) -, hiszen azonnal puha és fogyasztható. Az íze és az állaga is csodás, és elkészíteni sem ördöngösség!

Mézeskalácsok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mézeskalácsok

Mézeskalács recept

  • 50 g vaj (vagy margarin)
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt 
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér (én kihagytam, mert édesanyám allergiás rá) 
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió 
  • 1 citrom reszelt  héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 db tojás

A vajat, a mézet és a cukrot egy kisebb lábasban összeolvasztjuk, miután szépen elegyedtek hideg vízfürdőben lehűtjük. (Vigyázz, nehogy a kapkodásban véletlenül beleöntsd a hideg vízbe a masszát.) Ezután a száraz anyagokat vegyítjük egy másik tálban (a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a fűszerek, reszelt héjak mehetnek bele). A már kihűlt mézes masszába beleütjük a tojást és jól összekeverjük, majd az egészet összegyúrjuk a lisztes keverékkel.

Amikor kész, folpackkal lefedjük a tálat és a hűtőben minimum 5 órát pihentetjük. Én szeretem hétvégén elkészíteni a mézes kalácsokat, pénteken este meggyúrom a tésztát, szombaton délelőtt pedig megsütöm.

Miután kellően összeértek a hozzávalók és megdermedt a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük, majd kb. 3mm-ra nyújtjuk a sodrófával a mézeskalácsunkat. Kiszúrókkal mintákat vágunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A formák nőni fognak, ezért szellősen helyezük el őket.

Előmelegített sütőben (kb. 200 fok) 7-8 perc alatt elkészül egy adag.

Ha szeretnéd kidekorálni:

1 tojásfehérje és 120 g porcukor szükséges hozzá, legalább 12 percig verni kell, hogy elérjük azt az állagot, amivel már szépen lehet díszíteni, és nem szívódik bele a mézeskalácsba. Habzsákba vagy egy zacskóba töltjük, és egy tű segítségével szépen lehet irányítani vagy törölni a dekorációt. Díszítés után a mézeskalácsnak 1 éjszakát vagy akár egy napot is száradnia kell, majd óvatosan dobozokba tesszük.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.