2021.06.08. 15:30:00 10130 254

Oszlassuk el a tévhiteket: Ez az igazság az anyajegyekről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mielőtt fürdőruhára vetkőznénk, bölcs dolog lenne, ha ellenőriznénk az anyajegyeinket. A lehetséges rosszindulatú bőrelváltozások korai felismerése életmentő lehet. Ne habozz felkeresni a bőrgyógyászod, ha anyajegyed mérete vagy színe változni kezd. Más esetben viszont ne ijedj meg feleslegesen!

Anyajegyes bőr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anyajegyes bőr

Az anyajegyekkel kapcsolatos ismereteink jó része tévhit. Kezdve azzal, hogy a napvédő krémek használata biztosan megakadályozza azok elrákosodását. Ismerjük meg az orvosilag igazolt tényeket és tanuljuk meg az úgynevezett ABCD szabályt is, hogy felelősségteljesen, mindazonáltal nyugodtan élvezhessük a szép nyári napsütést!

Az ABCD szabály

Ez az angol mozaikszó jelöli ki azokat a tényezőket, amelyeket az anyajegyek önvizsgálata során figyelembe kell vennünk.
A - asymmetry, az asszimetrikus alakúvá válás
B - borber, az anyajegy széle
C - color, az anyajegy színe ill. annak elváltozása
D - diameter, az átmérőjének változásai.

Anyajegyes hiedelmek kontra igazság

1. Az ABCD szabállyal mindig ki lehet szűrni a festékes bőrrákot

Sajnos ez nem igaz! A legagresszívabb típusa ugyanis már a korai stádiumokban is a bőrfelszín mélye felé kezd terjedni, és nem jelentkezik elváltozás az anyajegyben.

2. A “panaszmentes” anyajegy nem alakulhat át rosszindulatú daganattá

Pontosan az előző pont miatt is tudhatjuk, hogy a melanoma bizonyos fajtája hosszú ideig semmi látható tünettel nem jár együtt. Emiatt is nagyon fontos a megelőzés, az ésszerű napozás; azonban az éltető napfénytől ne riadjunk el!

3. Napcsókolta bőrrel védekezhetünk az bőrrák ellen

A barnulás során végbemenő folyamatok valamennyire csökkentik a leégés lehetőségét, azonban a bőrrák ellen mit sem érnek. A bőr barnulása valójában annak az eredménye, hogy a sejtek megpróbálják ellensúlyozni az UV sugárzás okozta károkat a bőrben. Különös megfigyelés, hogy a világos bőrűek meghatározó körében a napfénynek kitett testtájékon alakul ki bőrrák, míg a sötétebb bőrűeknél jellemzőbb a napfénytől védettebb terület érintettsége.

4. A napfény veszélyesebb a szolárium sugarainál

Míg korábban elterjedt volt az a vélekedés, hogy a döntő többségben UVA sugarakat kibocsátó szoláriumgép nyugodt szívvel használható, mert az UVB sugarak elenyésző aránya miatt úgysem éghetünk le, most már kiderült, hogy ez csupán a hamis biztonságérzetről szólt. Az UVA sugár ugyanis karcinogén, azaz közvetett módon járul hozzá a bőrrák kialakulásához, mivel szabadgyökök képződnek a hatására.

5. Elkapart anyajegy = komoly gond!

A daganatos betegségek kialakulásában nem mechanikai sérülés áll, hanem az UV-sugárzás és a szinte kivédhetetlen genetikai tényezők. Tehát az anyajegyes bőrfelület bőrrák következménye nélkül gyógyul, azonban ilyenkor nem árt a területnek a plusz védelem.

6. Az anyajegyben növő szőrszál garancia annak biztonságára

Angolszász területekről induló közhiedelem, hogy amíg szőrszál nő ki az anyajegyből, addig nincs vele probléma. Téves! A szőrszálak tényleg kihullhatnak a daganat előrehaladott állapotában, de annak korai szakaszában az azt termelő szőrtüsző még javában aktív.

Az éves dermatológiai vizsgálat - digitális fényképes rögzítéssel - kimondottan javasolt a genetikai kockázati csoportba tartozók, illetve a világos vagy érzékenyebb bőrűek számára.

Forrás: www.drsikloskrisztina.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.