2015.10.16. 08:20:43 13857 282

Október kincsei: őszi gyógynövények
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Értékes bogyókat és terméseket tartogat nekünk az október is! Egy séta az őszi erdőben nemcsak pozitív energiával tölthet fel, de a gyógynövény készletedet is gyarapíthatod. Ha nem tervezed, hogy saját magad gyűjtsd be ezeket a növényeket, akkor is hasznos információkra bukkanhatsz nálunk. Mit mire és hogyan érdemes használni?

Őszi termések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi termések

Körömvirág

Gyakorlatilag tavasztól őszig virágzik ezt a hasznos gyógynövény (májustól, októberig), így a begyűjtésére idén most van utoljára alkalmad. A sötétebb színű virágok több hatóanyagot tartalmaznak, így azokat részesítsd előnyben.

Miért érdemes ezt a gyógynövényt otthon tartani?

Első sorban gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő, regeneráló hatása miatt használjuk. A körömvirág krém napégés, rovarcsípés és más helyi gyulladások ellenszere. Teaként fogyasztva gyomorhurutra, hasmenésre, hányingerre és emésztési panaszokra, fekélyekre lehet gyógyír. Toroknyálkahártya-gyulladásra langyos körömvirág teával öblögessünk.

Csipkebogyó

Lekvárt, mártást, szörpöt, likőrt, bort és teát készíthetünk a csipkebogyóból. Ilyenkor ősszel november elejéig gyűjthető a kemény húsú bogyó. Érdemes a tűzpiros, még kevésbé puha darabokat begyűjteni, igaz, a puha és sötétbordó csipkebogyók édesebbek, de alacsonyabb a vitamintartalmuk.

Miért legyen otthon csipkebogyó?

A csipkebogyót legfőképpen magas C-vitamintartalmáért szeretjük, amely hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Hogy minél több vitamint megőrizzünk, ezért a termést nem szabad forrázni, a gyógyteát áztatással kell elkészíteni: minimum három órán keresztül áztassuk hideg vízben, majd langyosra melegítsük fel, szűrjük le, és kortyonként fogyasszuk.

A csipkebogyóról és a csipkerózsáról bővebben itt olvashatsz: Csipkés gyógyítok, a csipkerózsa és a csipkebogyó

Dió

Fel sem lehet sorolni, hogy mennyi egészségügyi előnye van a diófogyasztásnak. Magas vérnyomásra, magas koleszterinre, cukorbetegségre, ásványi anyaghiányra, E-vitamin és folsav pótlásra és még megannyi egészségügyi állapot esetén is hasznát vehetjük, de csak úgy rágcsálgatni is jó. Itt olvashatsz a dió egészségügyi hatásairól bővebben>>.

Természetesen a legtöbbször sütemények töltésére használjuk fel a háztartásban. Íme néhány nagyszerű recept:

Galagonya

Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája. - írta Weöres Sándor, s ennél szebben be sem lehetne mutatni az erdők mélyén élénk vörös színben pompázó galagonya bokrot, amelynek termése remek szíverősítő, sőt segít elkerülni a megfázás szövődményeit is, és a fertőzés alatt, valamint azt követő időszakban is javasolt teaként való fogyasztása. Bővebben itt olvashatsz a galagonyáról.

Boróka

A borókabogyó rendkívül sokoldalú gyógynövény, ami talán a gin alapanyagaként híresült el a legjobban, de igazából már az ókor óta ismerjük és használjuk. Emésztés segítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású gyógybogyó, amit olajként, tinktúraként, fűszerként és teaként is alkalmazhatunk. Még részletesebb leírást olvashatsz a borókabogyóról itt.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...