2014.11.27. 19:00:55 5630 23

Milyen a hatékony zsírégetés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon egyszerűen azt mondhatjuk, hogy a zsírégetés = a testzsírszázalék csökkentésével. Testünk, fittségünk állapotának egyik nagyon jó mérőszáma ez. A rajtunk található zsír egész testtömegünkhöz viszonyított százalékos arányát mutatja meg. Sokféle eszközzel mérhető, vannak egyszerűbb, kézben fogható készülékek és egészen komoly berendezések is.

Spinning - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spinning

A zsírégető edzés pedig ennek a százalékos aránynak a csökkentését jelenti, amit kizárólag fizikai aktivitással lehet elérni. Mégpedig megfelelő ideig végzett, megfelelő intenzitású terhelést biztosítva a szervezetünknek.

Miért is van ez? Lássuk nagyon leegyszerűsítve a mechanizmust!

Szervezetünk a „működésünkhöz” szükséges energiát meghatározott szabályok szerint zajló biokémiai folyamatokkal biztosítja. Ez a jól működő gépezet, mindig igazodik az aktuális terheléshez. Ha csak „vagyunk”, alapanyagcserét folytat a szervezet. Ha nő a terhelés (fizikai munka vagy a külső körülmények változása miatt), akkor az anyagcserét kénytelen magasabb fokozatra állítani. És attól függően, hogy milyen mértékű és idejű ez a megnövekedett terhelés, más és más módon gyártja az üzemanyagot. Tehát ez a két faktor – terhelés mértéke és ideje – a meghatározó.

Azt a mértéket, amikor tökéletes oxigénellátás mellett dolgozik a szervezet (izomzat), aerob terhelésnek, aerob energianyerésnek nevezzük. Ez az a fokozat, amire szükségünk van a zsírégetéshez.

A másik faktorunk az idő. Az energianyerő folyamatokhoz a szervezet a glikogént használja fel, ami minimális mennyiségben az izmokban is megtalálható (ez pár mp-re elegendő), nagyobb mennyiségben pedig a májban raktározódik (ez 30-40 perces folyamatos terhelést képes kiszolgálni). Ez idő után pedig kénytelen a szervezet nekilátni újabb glikogén gyártásának. No és ilyenkor a leggyorsabban mobilizálható „nyersanyag” a zsírszövet. Tehát ezért fontos a viszonylag hosszabb idejű, folyamatos munka!

Összefoglalva a fentieket, ahhoz, hogy testedzésünk zsírégető hatású legyen, min. 30-40 perces vagy annál inkább hosszabb, közepes intenzitással végzett sportolás szükséges.

Az intenzitás leginkább pulzusmérő órával mérhető, de ennek hiányában jó mérvadó, hogy akkor vagy jó zónában, ha még nehézség nélkül tudsz beszélgetni (tehát nem a tüdőkiköpős terhelés a megfelelő!).

A zsírégető edzés leghatékonyabb formái:

  • kerékpár, szobakerékpár, spinning
  • futás szabadban vagy futópadon
  • ellipszistréner
  • lépcsőzőgépek
  • zenére végzett dinamikus gyakorlatsorok, aerobik és más aerob típusú mozgás
  • tánc

Forrás: liveactive.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...