2021.05.30. 08:34:19 7343 188

Mi köze van a szelfinek a szívbetegségekhez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A címben feltett kérdés senkit sem csap be, mert van valami, ami összeköti a látszólag egymástól fényévnyi távolságra eső fogalmakat. Ez pedig a mesterséges intelligencia – állította a Medical Xpress cikke, az European Heart Journal alapján. A szóban forgó tanulmány elsőként mutatta be, hogy mélyreható számítógépes algoritmust lehet használni a szívkoszorúér-betegség (CAD) kimutatására egy személy négy fényképének elemzésével.

Szelfizés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szelfizés

A "szelfik" elküldése az orvoshoz olcsó és egyszerű módszer lehet a szívbetegségek kimutatására – állította a kutatást vezető Zhe Zheng professzor. A kutatásban részt vett a Nemzeti Központ Szív- és Érrendszeri Betegségek Kórháza, a Fuwai Kórház, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Unió Orvosi Főiskolája.

„Már ismert, hogy bizonyos arcvonások a szívbetegségek fokozott kockázatát mutatják. Ide tartoznak a vékonyodó vagy ősz haj, a ráncok, a fülhéj gyűrődése, a xanthelasmata (apró, sárga koleszterin lerakódások a bőr alatt, általában a szemhéjak körül) és az arcus corneae (zsír- és koleszterin lerakódások, amelyek homályos fehér, szürke vagy kék átlátszatlan gyűrűként jelennek meg a szaruhártya külső széleiben)” – mondta Zheng professzor.

A kutatócsoport, együttműködve a pekingi Tsinghua Egyetem Automatizálási Tanszékének Agy- és Megismerési Intézetével, 5796 beteget vont be a vizsgálatba Kína nyolc kórházából 2017 júliusa és 2019 márciusa között. A betegek mindannyian átestek már valamilyen képalkotó eljáráson az ereik kivizsgálására, mint például koszorúér-angiográfián vagy koszorúér-komputertomográfián (CCTA). Véletlenszerűen két részre osztották őket, 10 százalékuk validációs csoportot alkotott.

Képzett kutatónővérek négy arcképet készítettek róluk digitális fényképezőgéppel, majd adatokat gyűjtöttek a betegek társadalmi-gazdasági helyzetről, életmódjáról és kórtörténetről. A radiológusok áttekintették a betegek angiogramjait, és értékelték a szívbetegségük mértékét attól függően, hogy a beteg testében hány ér szűkült be 50% -nál nagyobb mértékben Ezeket az információkat használták fel a mesterséges intelligencia algoritmusának létrehozására és validálására. A kutatók ezután további 1013 betegnél tesztelték az algoritmust. Megállapították, hogy az algoritmus felülmúlta a szívbetegségek kockázatának előrejelzésére szolgáló meglévő módszereket mint a Diamond-Forrester modell és a CAD konzorcium klinikai pontszáma. A betegek validációs csoportjában az algoritmus az esetek 80% -ában helyesen detektálta a szívbetegségeket.

Ji professzor elmondta, hogy az arcfotók sokban segítettek megjósolni a lehetséges szívbetegségeket, és ezeken belül az arc, a homlok és az orr további információkkal szolgált. mint az arc többi területe. Ugyanakkor - mondta - jelenleg még túl sok hamis pozitív eredményt adott, amely kellemetlenséget és szorongást eredményezhet a betegeknél, nem beszélve arról, hogy kórházi kivizsgálásuk is sokba kerül. Ezért az algoritmust még tovább kell fejleszteniük. A tanulmányhoz hozzászólt Charalambos Antoniades, az Egyesült Királyság Oxfordi Egyetemének szív- és érrendszeri professzora aki azt emelte ki, hogy a szelfik szűrővizsgálati módszerként történő alkalmazása egyszerű, de hatékony módszert kínál az általános populáció szűrésére. Ez a megközelítés nagyon releváns lehet a világ azon régiói számára, amelyek alulfinanszírozottak és gyenge szűrési programokkal rendelkeznek.

Forrás: medicalxpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.