2024.01.29. 15:36:13 6026 229

Mi az a tartozáselismerő nyilatkozat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerződéses jogviszonyokban, visszterhes szerződések esetén a felek egymásnak kölcsönös teljesítéssel tartoznak. Erre mondjuk, hogy az egyes szerződések esetén adott egy szolgáltatás, amiért cserébe a másik fél ellenszolgáltatásra köteles. Ez a kötelmi jogviszonyok általános természetes.

Jogi esetek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jogi esetek

Tartozások esetén gyakran előfordul,

hogy a kötelezett tartozáselismerő nyilatkozatot tesz. A tartozáselismerés nem csupán formális lépés, hanem komoly jogi következményekkel járhat, még akkor is, ha nem egy új kötelezettséget hoz létre. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen formában tehető tartozáselismerő nyilatkozat, és milyen hatása van ezen nyilatkozatnak.

A tartozáselismerés lényege egy olyan egyoldalú nyilatkozatban rejlik, amelyben a kötelezett elismeri a jogosult felé fennálló meghatározott jogviszonyból származó kötelezettségét. Fontos megjegyezni, hogy ez nem minősül szerződésnek vagy kétoldalú megállapodásnak, így nincs szükség a jogosult általi elfogadásra vagy aláírásra. A tartozáselismerő nyilatkozat tehát egy egyoldalú jognyilatkozat.

Egy tartozáselismerés vonatkozhat bármilyen kötelezettségre, legyen az eredetileg szerződéses vagy szerződésen kívüli. Az ilyen nyilatkozatoknak nincs előre meghatározott írásbeli formai követelményük, így akár szóban vagy ráutaló magatartás révén is megtörténhet az elismerés. Azonban a szóban tett nyilatkozatok vagy a ráutaló magatartással tett nyilatkozatok bizonyítása kihívást jelenthetnek, és néha nem egyértelmű, hogy egy adott magatartás valóban tartozáselismerésnek minősül-e. Ez minden esetben olyan kérdés, amit jogvita esetén az illetékes bíróság jogosult megállapítani.

A tartozáselismerés jogi következményeit tekintve fontos megérteni, hogy ez a nyilatkozat nem változtatja meg a tartozás jogcímét. A korábbi kötelezettséget megerősíti, de nem hoz létre új kötelezettséget vagy szerződést. Az elismerés azonban megfordítja a bizonyítási kötelezettséget. Amennyiben a kötelezett már elismerte a tartozását, rajta a teher, hogy bizonyítsa, a tartozás valóban nem áll fenn, vagy kevesebb, mint amennyit korábban elismert. Ezen felül a tartozáselismerés megszakítja a tartozás elévülési idejét, így az elévülési időszámítás újra kezdődik.

A közjegyzői okiratban foglalt tartozáselismerés különleges helyzetet teremt. Amennyiben a kötelezett nyilatkozatát közjegyző által hitelesítik, az jelentősen leegyszerűsítheti a tartozás behajtását. A közjegyzői okiratban foglaltak esetén a jogszabályi feltételek fennállása esetén azok közvetlenül végrehajthatók. Tehát, ha a kötelezett nem teljesíti a közjegyzői okiratban elismert kötelezettségét, akkor a tartozás végrehajtható a bírósági peres eljárás nélkül. Ez jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez, elkerülve a hosszan elhúzódó pereskedési folyamatot.

Ezen információk tükrében érdemes alaposan mérlegelni a tartozáselismerés lépéseit és következményeit. A kötelezetteknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy az elismerés hogyan változtathatja meg a jogi helyzetüket, és a jogosultaknak is fontos érteni, hogyan használhatják ki az elismerés által nyújtott előnyöket a tartozások hatékonyabb behajtása érdekében.

Forrás: das.hu Szerző: dr. Mezei-Rácz János

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...