2015.11.11. 14:37:41 21386 272

Mi a teendő, ha túl száraz vagy túl nyirkos a levegő a lakásban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télen van aki a lakás túl magas páratartalma miatt szenved – tudniillik ilyenkor könnyen bepenészesednek a falak, nyílászárók -, valaki pedig a száraz levegővel küzd – ez pedig a nyálkahártyát irritálhatja. Mindkettő kellemetlen jelenség, mit tehetünk ellenük?

Párás ablak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Párás ablak

Ha túl száraz a levegő

Nincs arra általános szabály, hogy milyen hőmérséklet és milyen páratartalom az ideális, ez ugyanis egyéni érzékenységünktől, igényeinktől függ. Az viszont általánosan elmondható, hogy az alváshoz nem kell 18-19 foknál melegebb (csecsemőknek is elég a 23-24 fok), esetleg vastagabb takaróval vagy pizsamával növelhetjük komfortérzetünket. Ennél melegebb levegőjű szobában nehéz az elalvás, és nyugtalanabb az éjszaka. A páratartalomnál a 40-60%-os (gyerekeknek akár 70% is lehet) páratartalmú levegőt tartják ideálisnak, ennél kisebb páratartalomnál a következő tünetek jelentkezhetnek: szemszárazság, kaparó torok, köhögés, száraz, viszkető bőr, irritált nyálkahártyák.

Hogyan párásíts?

Ha úgy érzed, hogy a te számodra a fűtési szezon indulásával a lakás levegője túlságosan száraz, akkor érdemes párásítanod. Ezt többféleképpen is megteheted! Telepíts például olyan szobanövényeket, amelyekhez kavicságyat kell kialakítani. (Ilyen például az orchidea, a flamingó és több trópusi növény is.

Ha túl nyirkos a lakás

A párás, nyirkos lakásnak, háznak több egészség károsító következménye is lehet. Első sorban ott van rögtön a penész, ami nem csak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémákat is okozhat (pl.: légúti panaszokat). Párás levegőben könnyebben szaporodik a poratka is és más kórokozókkal is számolhatsz, így az allergiás tünetek felerősödhetnek. Különböző elektromos párásító berendezések is kaphatóak, de a lakásban való teregetés, vizes törölközők és edények elhelyezése a radiátoron, a párologtatók is segíthetnek. Fogyasszunk több folyadékot, hogy belülről is segítsük szervezetünk hidratálását.

Technikailag sem hat jól a pára a házunkra, mivel a falak átnedvesedhetnek, penészesek és dohosak lehetnek.

Hogyan szabadulj meg a felesleges párától?

Naponta 3-szor szellőztesd a lakást, de ne csak résnyire nyisd ki az ablakokat. Több, rövidebb ideig (kb. 10 percig) tartó nagy szellőztetés többet ér, mintha bukóra nyitod az ablakot fél órára. A párásodó nyílászárókat töröld szárazra mindennap, a penésztől pedig penészirtó szerrel szabadulj meg, majd ügyelj a megelőzésre. Ha szükséges, szerezz be párátlanító berendezést, a nagy (és sajnos drága) gépek valódi segítséget nyújthatnak, mint a kis párátlanító „dobozok”. A kisebb helyekre, szekrényekbe, sarkokba egy dobozban macskaalmot is elhelyezhetsz, aminek kiváló páramegkötő képessége van.

Forrás: webbeteg.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában