2023.06.23. 08:31:35 5094 233

Mi a motivációs beszéd? Tapasztalati esszencia vagy jól fésült marketingstratégia?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi a közös a véleményvezérek, megmondóemberek, social media influenszerek, motivációs trénerek irányultságában? Netán a hatás(vadászat), a befolyásolás, a dominancia(igény), a népszerűség, valamint a mindezek hatására bekövetkező csoportos nézet- és véleményformálás?

Képes vagy rá! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Képes vagy rá!

Nem véletlen, hogy e-korunkban a hagyományos marketingstratégiák egyik legújabb részévé éppen az influenszer (befolyásoló, rábíró) marketing vált. Jó esetben a megmondó vagy befolyásoló személye mögött valóban ott áll egy jól megalapozott háttértudás, szakértői státusz, egy úgynevezett pandit-mibenlét. A hozzáértés ebben az esetben ugyanis masszív alapot képez a megmondó-emberség és motivációs szpíkerség számára. Ellenkező esetben akár egy kitartás-bágyasztó sziszifuszi énmunkát is kaphatunk eredményül.

Vajon létezik új motiváció a nap alatt?

A legkevésbé sem meglepő, hogy már a bibliai szövegekben is fellelhetők örökzöld (erkölcsös életre buzdító) intések, javallatok. Kiragadásképpen: a „szerezz bölcsességet, és minden jövedelmedből szerezz okosságot!” (Példabeszédek Könyve); „Aki pénzre éhes, nem telik be pénzzel, s aki szereti a gazdagságot, nem veszi annak hasznát.” (Prédikátor Könyve).

Tagpo Lhadje, a XI. század egyik kimagasló tanítómestere például azt tanácsolta, hogy: „Kerüld azt a tevékenységet, amelynek nincs értelmes célja”; az ókori görög uralkodó Periandrosz ugyanakkor hitt abban, hogy a boldog halál ára nem más, mint a dicséretes és példaértékű élet. Ezen korai „motivátorok” közös vonása abban mutatkozott meg, hogy a szellemi-lelki értékekre összpontosítottak, és életük példájával szolgálva jártak élen.

Meglehet, hogy esetükben meghatározó szerepet játszhatott az „Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok” faktor is, valamint az, hogy mindezeket őszinteségből és egyfajta belső ösztönzésből adták át mint gondolat- és érzésmozaikokat, sőt: esszenciákat. A mozgatórugó itt a bölcsesség átadása lehetett, nem pedig az üzleti szándék kizárólagossága – természetesen kivételek mindig akadnak, nekik jár a tisztelet! Mi változott meg napjainkra? Vajon miben térnek el korunk lelkesítő beszédei a korábbiaktól? Milyen mértékben öltik magukra a mozgatórugó szerepet? Mi a hiátus? Van egyáltalán változás? Ezekre a kérdésekre mindenki más-más válasszal szolgálhat. Hiszen az egyéni érdeklődés, a személyre szabott célkitűzések és mentalitások, a környezet és még egy sor tényező ugyancsak meghatározhatják az erre adott válaszokat.

A Forbes egy 2019-es cikke szerint bár a professzionális előadók gyakran elsődleges pénzkereseti forrásként tekintenek előadásaikra, sok esetben van más munkájuk is e mellett a tevékenység mellett – például egy vállalkozásuk, ahol a motivációs beszédeiket főként üzletfejlesztési vagy marketingeszközként használják. Akad olyan előadó is, aki az érdeklődésgenerálást alkalmanként pro bono is működteti.

De mi fán terem valójában a motiváció?

Kérdések, lehetséges válaszok ennek kapcsán, melyek több szemszögből is megközelítik a motivációkérdést:

  • vajon a motiváció energia, melynek mozgatórugói között kiemelt helyhez jut: az érzelem, az érdeklődés, a vágy?

  • egy pszichikusan irányított tevékenység?

  • a menedzsment egy különös típusa, melynek hátterében a hatékonyság, a teljesítmény „lapul”?

  • pedagógia szempontból a tanulási folyamat egyik szerves részeként kezelhető, melynek segítségével különféle készségeket és képességeket lehet elsajátítani, tökéletesíteni?

A motiváció fontos, hiszen egyfajta várt, jövőbe vetített jutalom elnyerését lebegteti meg előttünk, mely által hajlandóak vagyunk nagyobb célokat is kitűzni magunk elé. Hatékony „eszköze” a jóra ösztönzésnek, az állhatatosságnak, a szorgalomnak, a jellemfejlődésnek, a tanulásnak, a kommunikációnak, és még egy sor privát és publikus területnek egyaránt.

A gond itt kísértetiesen hasonlít az információéhoz. Túl sok van belőle, így nagy eséllyel képbe lép az értékvesztés problémája. A motiváció piaccá, a kereskedelmi eszközzé is formálódott, melyet vásárlási döntések meghozatala során ugyancsak aktiválnak. Nehéz el- és kiigazodni, illetve eldönteni, hogy mi őszinte, mi értékorientált.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...