2014.12.14. 16:30:00 6494 33

Mi a hosszú párkapcsolat titka? - Egy 80 éve házas pár válaszol!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy-Britannia leghosszabb ideje házasságban élő párját kérdezték meg arról, hogy mi a boldogságuk titka. Maurice és Helen Kayne 80 éves házassági évfordulójukat ünnepelték, ami szinte hihetetlennek hangzik a mai világban, amikor a házasságoknak több, mint fele válással végződik.

Kayne házaspár | Fotó: bbc.co.uk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kayne házaspár | Fotó: bbc.co.uk

Maurice és Helen története

A most 101 és 102 éves házaspár 1929-ben találkozott először és Maurice négy évig udvarolt Helennek. A kapcsolat a második világháború szörnyűségeit is túl élte, és 4 gyermekük született. A házassági évfordulót gyermekeik, unokáik és dédunokáik körében ünnepelték - írta a BBC.

A hosszú házasság titka

Mr. Kayne szerint boldogságuk titka az volt, hogy mindig egyetértett a feleségével. :) A legfontosabb azonban, amit az idős házaspártól tanulhatunk, és útmutatóként feljegyezhetünk magunknak, az a tolerancia, valamint az, hogy képes és hajlandó legyen az ember megbocsátani és felejteni. A házaspár fia azt nyilatkozta, hogy a szülei mindvégig célokat tűztek ki maguk elé, sokat jelentett például az, hogy látni szerették volna az unokáikat és a dédunokáikat is.

Abban a korban, amikor mindent egyszerűbb lecserélni, mint megjavíttatni valószínűleg fontos leckék ezek, mivel a válások nemcsak a férjet és a feleséget érintik, hanem nagy valószínűséggel gyermekeiket is. Ha hozzáteszem, hogy ma minden 10. felnőtt ember elvált Magyarországon, akkor átérezhetjük a helyzet súlyosságát. Ma minden eddiginél nagyobb szükség van az ilyen szép példákra, mint a Kayne-házaspár.

Íme tehát a titok:

Közös célok

A célok visznek előre minket, mind a magán, mind az üzleti életben. Ha sikerül folyamatosan olyan közös célokat találni - bármilyen aprónak is tűnik az -, amiért mindkét fél szívesen dolgozik és hoz akár áldozatokat is, akkor nyert ügyünk van. Kezdetben lehet ez egy közös nyaralás, egy bútordarab vagy a házasság. Később a gyerek, majd az, hogy a gyereknek meg tudjuk adni azt, amire szüksége van (nem elfeledkezve a saját szükségleteinkről), aztán ahogy a Kayne házaspár esetében láthattuk, az unokák és a dédunokák is adhatnak egy löketet.

Tolerancia

Egy jó adag toleranciával és rugalmassággal sok mindent elérhetünk az életben. A párkapcsolatainkban ez annyit tesz, hogy elfogadjuk a másik felet a jó és a rossz tulajdonságaival együtt. Hozzátartozik a tisztelet, hiszen tisztelnünk kell a másik embert ahhoz, hogy ezt tényleg meg tudjuk valósítani. Ha megvan a megbecsülés, a közös tisztelet, akkor elfogadjuk a döntéseit is, hiszen ő amellett, hogy a párunk egy önálló felnőtt ember is. Ezt mindig szem előtt kell tartani. Néha a férjnek és néha a feleségnek kell engedni emiatt, de fontos, hogy egyikük se érezze úgy, hogy mindig ő az, akinek alkalmazkodnia kell. Mindkét félnek rugalmasnak kell lennie.

Megbocsátás

Bizonyos embereknek nagyon nehezen megy a megbocsátás, pedig ha belegondolsz az csupán egy döntés kérdése. Meg akarsz bocsátani vagy sem? El tudsz felejteni bizonyos dolgokat vagy sem? Emberek vagyunk, mindenki hibázik. A megbocsátáshoz azonban fontos, hogy megbízhassunk a másikban, és abban, hogy ő sem él vissza vele. A bizalom megőrzése kulcsfontosságú lehet, hiszen ha valaki egyszer eljátszotta, neki megbocsátani is nehezebb. Lehet, hogy lélekben ezt megtesszük, de az útjaink elválnak.

Kommunikáció

Ez a negyedik összetevő, ami az előző hármat összeköti, s talán mind közül a legfontosabb. Néma gyereknek anyja se érti a szavát! Nem várhatjuk el azt, hogy gondolatolvasó legyen a párunk és ugyanezt ő sem követelheti. A problémák nem oldódnak meg maguktól, jobb minden megbeszélni, bármilyen nehéz is elkezdeni.

A házaspárral készült interjút angol nyelven itt tekintheted meg.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...