2015.08.28. 11:46:08 18861 233

Mangó! De jó, hogy egész évben kapható!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor szép vagy éppen akciós mangót látok, mindig elcsábulok. A gazdag aromájú finomság, az egyik kedvenc déli gyümölcsöm (bár igazából keleti...). Nagyon laktató, így nem kell belőle sok, ráadásul tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.

Mangó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mangó

Érdekességek a keleti gyümölcsök királyáról

Tudtad, hogy a gyümölcs eredetileg Indiából származik? Kontinensünkre az 1700-as években jutott el, és úgy mutatták be az angol utazók, mint a keleti gyümölcsök királyát. Ma már a Földközi-tenger szomszédságában, Afrikában és Amerikában is termesztik. A mangófa egyébként nagyon magasra nő, és nagyon sokáig él: a legmagasabb mangófa akár 40 méteres is lehet, és évszázadokig is elélhet. Érdekes, nem igaz?

A mangót a szerelem gyümölcsének szokták nevezni, mivel állítólag a gyermekáldásban is segédkezhet. Indiában éppen ezért mindig szerepel az esküvőkön valamilyen formában.

A mangó Indiában igazi gyógynövénynek számít, levelét is felhasználják. A belőle készült főzettel öblögetnek torokgyulladás vagy fogfájás esetén, el is égetik, és a füstjével légúti bántalmakat kezelnek, a hamujával pedig égési sérüléseket. A mangó virága is ehető, a virágporból természetesen méz is készül, ami nagyon sűrű és édes.

Melyik mangót válaszd?

Mivel messziről érkezik, ezért még éretlenül szedik le a fáról a mangót, de a gyümölcs az utóérés során megpuhul és édesebb is lesz. Az éretlen mangó nagyon kemény és sárgarépa ízű, a színe zöldes, míg az éppen érett mangó narancsos-pirosas-vöröses színű, ha megnyomjuk kicsit puhának érezzük, a húsa sötét sárga, szinte narancsos, az illata pedig mennyei. Ha keményen vásároltad meg, ne tedd hűtőbe, ha puhán, akkor pár napig ott tarthatod.

A mangó egyébként többféle méretben és színben (zöld, sárga, narancssárga, vörös) is terem, de itthon nagyjából egy fajta kapható, ami sokszor minden színben pompázik, s kb. 20-60 dkg közötti a tömege.

Miért fogyaszd?

A mangó rendkívül jó rostforrás, ezért jót tesz az emésztésnek. Több mint 80%-a víz, viszonylag magas a szénhidrát tartalma, jó energiaforrás. Jelentős a magnézium, kálium, kalcium és vas tartalma. Gazdag A, B, C és E-vitaminban.

Mint a gyümölcsök általában, a mangó is antioxidáns hatású, így segít felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, a szívre, a vérképzésre és a bőrre is jótékony hatással van. Vízhajtó hatása lehet.

A mangót egzotikus ízének köszönhetően többféleképpen is felhasználhatjuk. Desszertekhez, pohárkrémekhez, turmixokhoz, húsételekhez és salátákhoz is isteni. Íze remekül illik a sonkához és a rukkolához.

Hogyan hámozd meg a mangót?

Például így:

A héjban és a magon maradt mangó darabokat, pedig egyszerűen leeszegetjük.

Figyelmeztetés

A mangó allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, ami bőrkiütés formájában jelentkezhet.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!