2016.05.19. 11:37:07 14531 413

Májusi illatfelelősök: a bodza és az akác
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nyitott ablakkal húzol el autóval vagy busszal egy fasor mellett, akkor nagy eséllyel szippanthatsz bele az akác vagy bodzaillatú levegőbe. Hiszen nemcsak a bodza, hanem az akác is most virágzik, úgyhogy itt az ideje gyűjtögetni! Persze ne az út széléről… :) Az ízük mellet jótékony hatásuk miatt is imádjuk ezt a két növényt.

Bodzaital - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzaital

Gyerekkoromra emlékeztet mindkét virágos fa, a bodza és az akác is. Az akác azért, mert hazafelé az iskolából gyakran eszegettük a virágát – vigyázat, hányingert okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. A bodza pedig természetesen az utánozhatatlan ízű házi bodza ivólé és bodzaszörp miatt. De mire is jó ez a két növény, mint gyógynövény?

A bodzáról dióhéjban

A bodzának nemcsak a virágát, hanem a levelét és a termését is fel lehet használni. A májusi és júniusi virágzás idején gyűjtik be a fehér ernyőket és a zöld leveleit is, amelyből szárítás után gyógytea illetve főzet is készülhet. Az ivóléhez és szörphöz frissen használjuk.

A virága többek között azért is értékes, mert szaponinokat, flavonoidokat, csersavakat és nyálkaanyagot is tartalmaznak. A levelében főként cseranyag és sambunigringlikozid találhataó. A termést már teljesen érett állapotban gyűjtik be, ebből is készülhet szörp, sőt lekvár is. Ebben már vitaminokat is felfedezhetünk, főként A-, B-, C-vitamin van benne, ezenkívül folsav és vas.

Mire használják a bodzát?

A légúti panaszok, a torokfájás, az influenza egyik kellemes ellenszere lehet a bodzavirág. Jó köptető, és izzasztó hatása is van. Természetes vízhajtónak is alkalmazzák. Állítólag a fogyókúra során is profitálhatunk a bodzatea fogyasztásából.

A termése hashajtó és emésztést serkentő hatásáról ismert.

Bodzás receptek

Izgalmas finomságok készülhetnek bodzavirágból, amelyet nemcsak ital készítéséhez használhatunk fel, hanem süteményekhez, krémekhez is.

Receptajánló:

AkácmézAkácméz

Az illatos akácos út

A fehér akác virágát gyűjtjük gyógyászati és kulináris célokra. A fehér akácból is főzhető gyógytea, amelyet szintén hurutos betegségek kezelésére, megfázásra ajánlanak. Csillapítja a köhögést és oldja a nyákot. Vízhajtó hatása is van. Ami különösen értékessé teszi, az a savlekötő hatása, mely miatt gyomorsavtúltengésre és reflux ellen is javasolják. Oldja a görcsöt is, és székrekedés, de akár hasmenés ellen is bevethető, így a gyomornak egyértelműen jót tesz bélnyugtató hatásával. A migrén ellen is bevetheted.

Gyógyteája

A szárított akácvirágból forrázatott készítünk egy teáskanálnyi virág és 2-2,5 dl forróvíz segítségével. Esetleg egy kis mézzel és citrommal ízesíthető. Vízhajtáshoz reggel, savcsökkentéshez esete érdemes meginni – ez esetben üresen, ízesítés nélkül. Torokfájás esetén naponta kétszer fogyasszuk, 1-2 hétig.

Az akácméz

Az egyik legfinomabb mézfajta véleményünk szerint. Székrekedésre, torokfájásra fogyasztható. Külsőleg égési sebeknél nyújthat hűsítő támogatást a gyógyuláshoz antibakteriális hatása miatt.

Akácvirág ital

Hozzávalók:

  • 3-5 liter akácvirág
  • 3 liter víz
  • 50-75 gramm citromsav (vagy kb. 1 kg citrom leve)
  • 2 kg cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő édesítő)
  • 2 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
  • 4 (bio)citrom reszelt héja és leve, majd felkarikázva az egész citrom

(Ízlés szerint több cukorral és citromsavval is elkészíthető, de vigyázzunk, nehogy ezek az összetevők elnyomják az akácvirág finom, lágy ízét.)

Az 5 literes befőttes üveget „csurig” telerakjuk az akácvirággal. Kevés vízzel feloldjuk a citromsavat, majd belecsavarjuk a (bio)citromok levét és beletesszük a lereszelt citromhéjat. Mindezt a 3 liter hideg vízzel együtt ráöntjük a virágokra (ha 5 liter virágunk volt, az üveg teljesen tele lesz). A citromokat, illetve az abból megmaradtakat felkarikázzuk és az üvegbe (amennyire tudjuk a virágok alá) rakjuk. Állni hagyjuk 1-3 napig (tovább ne, illetve meleg helyen inkább 1-2 napig, mert felforrhat).

Miután a pár nap letelt, az üvegből kiszedjük a virágokat és a citromot, majd leszűrjük egy melegítésre alkalmas edénybe. Ehhez még hozzá kell raknunk a cukrot is, úgyhogy fontos, hogy az edény kellően nagy legyen (ebben az esetben 6 literes). A virágokat jól kicsavarjuk. Az átszűrt, kicsavart folyadékhoz hozzátesszük a cukrot (vagy az általunk előnyben részesített édesítőszert), majd elkezdjük melegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik (fontos, hogy a lének nem szabad forrnia).

Ha ez megtörtént, még kb. 30 percig, kis lángon, gyöngyözésig melegítjük (sterilizálás miatt). A szörpnek szánt üvegeket és tetőket kiforraljuk, illetve a merőkanalat és a tölcsért is forró vízbe mártjuk. Ha a főzetünk elkészült, az üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Néhányszor megforgatjuk a „tárolókat” és betakargatva azokat, hagyjuk, hogy kihűljön a szörpünk. Így tartósítószer nélkül is eláll a frissítő italunk „alapleve”.

(A receptet az erdokostolo.blogspot.hu oldalon találtuk.)

Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.