2023.07.12. 10:30:00 5760 228

Létezik megújuló tüzelőanyag? Ismerkedjünk meg a biomasszával!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A távhő és a gázzal történő fűtés előtt sem fagytak meg a szerencsésebb emberek. Évszázadokig a fa, majd emellé csatlakozva a szén lett a fő tüzelőanyaga az emberiségnek. Azonban létezik sok olyan hő- és energiaforrás, amelyek gyűjtőneve a "biomassza", hovatovább a régóta ismert elemei mellé egyre újabb energiaforrásokat fedeznek fel.

Biomassza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Biomassza

A biomassza energetikai értelemben - legegyszerűbben szólva - növényekből (fotoszintézis, energianád, kukorica – etanol-benzin, növényi olajok, fa pellet), algákból és állatokból (pl. trágya - metángáz) van kinyerve.
A biomassza tüzelőanyag, ahogyan a példákból kitűnik, egyrészt közvetlenül hőenergiává alakítható égés útján, másrészt kisebb-nagyobb átalakítási eljárás folyamán válik más területeken ugyancsak felhasználhatóvá.
Ezek mellett a papír és számos egyéb háztartási hulladék is felhasználhatók biomassza-tüzelő- vagy üzemanyagként.

A mezőgazdasági és az erdészeti munka során keletkező szilárd biomassza nem csupán hő- de villamosenergia termelésére szintén alkalmas. (A bomlási melléktermékként rendelkezésre álló biogázok gázégésű motorokat tudnak meghajtani.)
A cseppfolyós bioüzemanyagok nem meglepő módon a különféle erre alkalmas járművek meghajtására lettek kikísérletezve. Sőt, igazából ilyen bioüzemanyagok felhasználásával indult el az autógyártás, és a Föld egyes részein évtizedek óta előtérben vannak a bioetanol meghajtású járművek a fosszilis energiahordozókhoz történő korlátozott hozzáférés miatt.

A biomassza felhasználásának előnyei és hátrányai

A biomassza tüzelő- és üzemanyagok egyik nagy előnye, hogy a biomassza megújuló energiaforrásnak számít: több növény lehetséges lenne termeszteni, míg a kőolaj keletkezése gyakorlatilag nem függ az emberiségtől. Rögtön adódik is ebből egy környezetre ártalmas folyomány:
A megnövekedett termesztési szükséglet még több termőföldet igényelne, amit igencsak nehézkes lenne az őserdeink további károsítása nélkül előteremteni.

Egy másik - úgymond - valódi előnye mégiscsak van az egyes biomassza-források felhasználásának, miszerint ezen anyagokból enélkül csupán további hulladékhegyek keletkeznének. Ebbe a körbe tartozik a teljesség igénye nélkül a trágya, a fűrészpor és a szemétlerakó telepeken felhalmozódó szerves hulladékok.

Ezenkívül vitatott még a biomassza tüzelőanyagok széndioxid-semlegessége is, mivel az égés során (részben mérgező) illékony szerves vegyületek, szén-monoxid (CO) és szén-dioxid (CO2) kerülnek a légkörbe, amelyek közül a szén-dioxidot a későbbi biomassza-energiaforrásként termesztett fák és növények a fotoszintézis során visszaforgatnak, de nem biztos, hogy képesek erre azonos mértékben.

Jelenleg az energiaként felhasználható biomassza a növénytermesztés jellegzetességei és az évszakok változásának hozományaként nem áll egyforma mennyiségben és minőségben rendelkezésre, így nem tud kellő hatással lenni az energia iparra környezetvédelmi szempontból.

Forrás: www.hu.wikipedia.org, www.thespruce.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...