2023.11.06. 15:38:40 7782 260

Legális nassolás – Ízletes vegán vendégváró falatkák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy augusztusi globális elemzés szerint mind a veganizmusról, mind a vegetarianizmusról elmondható, hogy világviszonylatban igen kevés követővel rendelkezik. Noha az is igaz, hogy egyre több ember határozza el magát az életmódváltással együtt az állati eredetű élelmiszerek csökkentését vagy teljes elhagyását is célul tűzi ki maga elé.

Pakora - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pakora

Örömteli, hogy a 2015-ös esztendő óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Veganuary (vegán január) kihívásban egyre többen vesznek részt. A cél az, hogy január minden napján csak vegán élelmiszert fogyasszanak. Az optimista szemlélet szerint már az is több szempontból óriási lépésnek minősül, ha csak időnként és/vagy csak részben történik meg az átállás a vegán ételekre.

A hűvös időszakban sokan éreznek késztetést arra, hogy többet találkozzanak a barátaikkal, rokonaikkal. A vendéglátás egyik eleme a vendégváró falatok készítése. Ma már a hagyományos étkek mellett egészséges falatokkal is bővíthetjük az asztalunkat. Alább hozunk néhány vegán változatot minderre.

Zöldség snack hummusz mártogatóssal

Szükséged lesz a minden hummusz alapelemét, mondhatni „krémjét” képező, lecsöpögtetett csicseriborsó konzervre (400 g), korianderre (1 tk), köményre (fél tk), fokhagymára (1 gerezd), citromlére (1 ek), és extra szűz olívaolajra (1 ek). Az alapanyagokat egy tálba helyezzük, majd a konzervléből hozzáadagolunk 2 evőkanálnyit, és az összeset egy botmixerrel selymesre turmixoljuk (érzés szerint adunk hozzá még a folyadékból annyit, amennyit igényel a krémességéhez). A végén, ha szükségét érezzük, adjunk hozzá még némi citromlevet is. A hummusz kisebb fedett edénykékben, hűtőbe téve akár három napig is eláll. A vendégek érkezése előtt a krém mellé vágjunk szeletekre néhány közepes sárgarépát és uborkát. És voilà, már tálalhatjuk is.

Cukkini pakora

A pakora egy kedvelt indiai bundás zöldség (amit indiai tócsninak is neveznek). Az elkészítéshez szükséged lesz: 2 közepes cukkinire (amit le kell reszelni), 1 fej vöröshagymára (ugyancsak reszelve), csicseriborsólisztre (kb. 170 g), 1 piros chili paprikára (amit finomra kell vágni), őrölt korianderre (1 tk), őrölt köményre (1 tk), gyömbérre (1 tk), egy kisebb csokor apróra vágott korianderre, a sütéshez napraforgóolajra. Opcionálisan a tálaláshoz használhatsz mangó chutneyt, tamarindot, és koriandert, de akár el is hagyhatod ez utóbbiakat.

Az olajon kívül minden hozzávalót tegyünk egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót, és kézzel dolgozzuk össze az egészet. Az összeállításban a cukkini nedvessége lesz segítségedre, amire jól rátapadnak a többi összetevők. Ha ezzel megvagy, akkor egy serpenyőbe töltsd bele az olajat – legfeljebb a harmadáig –, és közepes lángon hevítsd 180 fokra. Főzőhőmérővel ellenőrizheted a hőmérsékletet, ha ez nem áll a rendelkezésedre, akkor egy kis pakora keverékkel is ellenőrizheted. Ha ez rendben van, nagyjából 10-20 másodperc alatt aranybarnára lehet sütni a cukkinis pakorát.

Protein golyók

Zabkása (150 g), fehérjepor (50 g), lenmag (1 ek) és 1 csipetnyi fahéj összetevőkből készíthetsz protein golyókat is. Az összeállításhoz csupán némi juharszirupra (2 ek), vaníliakivonatra (1 tk), mogyoróvajra (150 g), növényi tejre (4 ek) és csokireszelékre (25 g) lesz szükséged. Alaposon össze kell keverni, hogy kifogástalanul összeálljon, majd nedves kézzel kis golyócskákká formázható legyen. Fél óráig hűtőbe helyezed, és tálalhatod is.

Jó és egészséges falatokkal „fűszerezett” vendégvárást kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.

A pillanat megörökítésének művészete - A fotózás élménye

A többszörösen is díjnyertes, nemzetközileg nagy szakmai elismertségre szert tett, fekete-fehér stílusáról híres fotóművész és építész, Julia Anna Gospodarou szerint több tényező is szükséges ahhoz, hogy a fotózást művészetként értékeljük. Ezek között szerepel példaként az eredetiség is. A fényképezés mint művészet révén más szemszögből szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot. A művészetre pedig hajlamosak lehetünk úgy tekinteni, akárcsak egy olyan különleges eszközre, amely segít megérezni a belső egyensúlyt. Nem csoda, hogy egyre többen választják a fotózást hobbi tevékenységként.

Elfoglalt anyukaként is lehetsz fitt

Anyaként a gyermekek és a róluk való gondoskodás mindennél és mindenkinél fontosabbá válik. Ez egyfajta anyai küldetésként is számon tartható. Azonban annak érdekében, hogy a gyermekekkel töltött idő még felemelőbb és örömtelibb lehessen, nem szabad figyelmen kívül hagyni az öngondoskodást sem. Ezek olyan aprónak tetsző, mégis meghatározó, egyénenként és igényenként eltérő mozzanatokat foglalhatnak magukba, mint a meditáció, a könyvolvasás vagy éppen egy sétával egybekötött baráti beszélgetés.