2017.08.30. 16:58:42 11478 327

Kozmetikum, egészség?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Alumínium-oxid, titán-dioxid. Vagy azt is mondhatnánk: izzadásgátló dezodor és naptej. A két fontos, mindannyiunk által használt kozmetikumcsaládnak ugyanis elsősorban e két vegyület határozza meg a hatásmechanizmusát. A kérdés, hogy okozhatnak-e egészségkárosodást ezek az anyagok...

Naptej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naptej

A civilizált világban az együttélés egyik legfontosabb feltétele, hogy ápolt külsővel, tisztán érkezzünk meg a munkahelyünkre, ahol kellemetlen testszaggal sem illik zavarni kollégáinkat. Természetes igény, hogy ennek érdekében mindent megteszünk, és napi rendszerességgel használjuk az izzadásgátló dezodorokat. Az erős ultraibolya-sugárzás okozta káros hatások (leégés, bőrbetegségek) elkerülése végett pedig nyáron naptejjel kenjük be a bőrünket. Nem árt azonban tudni, hogy a kozmetikai készítmények e két fontos csoportja milyen anyagokat tartalmaz, és hogy ezek hogyan fejtik ki hatásukat, illetve milyen veszélyt jelenthetnek a szervezetünkre.

Alumínium-tömítés

A kozmetikumok jelentős csoportját az izzadásgátló készítmények jelentik. Közöttük gyakoriak azok a szerek, amelyek az izzadást fizikai módszerrel akadályozzák meg, nevezetesen úgy, hogy a készítménybe – akár hajtógázas spray formájában is – alumínium-oxidot, vagy valamilyen alumíniumoxid-származékot kevernek.

Ezek az oxidszemcsék testnedveinkben alapvetően oldhatatlanok, így a bőrre kerülve azon vékony bevonatot képeznek, amelynek szemcséi eltömítik a verítékmirigyek kivezető nyílását a bőr felületén. Ezzel valóban megakadályozható, hogy a verítékmirigyek által termelt váladékban különböző, hosszúszénláncú zsírsavak okozta kellemetlen szaghatás kialakuljon, akár negyvennyolc órán keresztül is, ahogyan azt egyébként a készítmények hirdetésein, leírásain is olvashatjuk.

IzzadásgátlóIzzadásgátló
Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az izzadás ilyen mechanikai jellegű visszaszorítása a testünkben működő verítékmirigyek működésének megzavarásával valósul meg, ami azt jelenti, hogy a mirigyekben termelődő váladék nem tud a szabadba ürülni. Ennek hatására a mirigyek károsodhatnak, és nem kívánatos szöveti változásokon mehetnek keresztül.

Annak, aki hajlamos az erős izzadásra, és az izzadással járó szaghatás őt vagy a környezetét zavarja, azt tanácsoljuk, hogy lehetőség szerint kerülje a műszálas holmik viselését, öltözködjék szellősen, rétegesen. Természetesen számos olyan készítmény létezik, amelyek nem tartalmaznak alumíniumot, intenzív, kellemes illatukkal képesek elnyomni az izzadság következtében előálló kellemetlen szagot.

Gerjesztett titán-dioxid

A titán-dioxidot azért keverik a napozókrémekbe, hogy fizikai szerkezete révén nyelje el, illetve verje vissza a bőr felületére beeső – esetenként káros – UV-sugárzást. A napozókrémek és -tejek fényelnyelő faktorértékei általában a készítményben található titán-dioxid mennyiségével vannak arányban. A titán-dioxid az alumínium-oxidokhoz hasonlóan oldhatatlan az emberi bőr felületén található „oldószerekben”. Mindennek ellenére számos kutató van azon a véleményen, hogy a bőrfelülettel érintkező titán-dioxid a napsugárzás hatására gerjesztett állapotba kerül, majd az így szerzett energiatöbbletet kisugározza magából. Ez a másodlagos sugárzás hátrányosan érintheti a napozókrém használójának bőrét.

A jelenséget a festékipar szakemberei figyelték meg korábban. Megállapították ugyanis, hogy az egyébként kifejezetten inert titán-dioxid a műgyantaalapú festékekből polimerizációval kialakult fedőréteget az előbb említett gerjesztés kapcsán károsíthatja, ami a fehérre festett felületek besárgulásával, a fedő réteg lepattogzásával járhat együtt.

Egyes feltételezések szerint az előbb vázolt folyamatok a napvédő krémekben és naptejekben található titán-dioxid révén valamilyen módon az emberi bőrre is kifejthetik hátrányos hatásukat.

A kozmetikai ipar azonban nem csak e két szervetlen vegyület felhasználásával állítja elő megszámlálhatatlanul sokféle termékét, ezért nem mehetünk el szó nélkül a készítményekben található különböző szintetikus vagy természetes szerves vegyület hatásai mellett sem.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a kozmetikai készítmények illatanyagai, hatóanyagai sok esetben természetes eredetű nyersanyagokból készülnek (növényi illatanyagok, állományjavítók, hordozó anyagok, stb.)

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kozmetikai termékek nem „ölnek meg”minket, ám különösen az arra érzékeny embereknél okozhatnak egészségkárosodást. Ezeket a hatásokat igen nehéz tetten érni, ezért aki úgy tapasztalja, hogy a bőre különösen érzékeny, és számos anyaggal érintkezve a bőrén allergiás tüneteket, kiütéseket, foltokat vesz észre, lehetőség szerint bizonyítottan csak természetes anyagokból álló kozmetikai szereket használjon.

Azt tanácsoljuk, hogy ha valakinél bármilyen bőrrel kapcsolatos panasz jelentkezik, feltétlenül keresse fel a szakorvost (bőrgyógyászt), és ne hagyatkozzon az interneten olvasható sok esetben ellenőrizetlen és minden tudományos ismeretet nélkülöző tanácsokra.

Éppen ezért rendkívül fontos ennek a termékcsaládnak a rendszeres ellenőrzése és akkreditált laboratóriummal történő vizsgálata.

Dr. Szigeti Tamás János - SZG

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.