2023.12.26. 17:50:08 7431 246

Írj kézzel a tudatosság, az éberség és a jobb memória érdekében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a technológia ugrásszerű fejlődésének sokat köszönhetünk, mégis elmondhatjuk, hogy vannak az életnek olyan területei, melyek esetében a klasszikus megoldások bizonyulnak örökérvényűnek. Ilyen többek között a kézzel való írás fontossága. Bár a billentyűzetet felgyorsult világunkban nem nélkülözhetjük, mégis kulcsfontosságú, hogy a kézírást is gyakoroljuk. Dr. Margot B. Stein gyermekpszichológus meggyőződése szerint a klaviatúrát a kézírást kiegészítő funkcióval kell ellátnunk, nem pedig azt helyettesítővel, kiváltóval.

Írás tollal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Írás tollal

Az értelem fejlesztésének „legkézzelfoghatóbb” eszköze

A kutatások (UCLA és Princeton) szerint mindazok, akik kézzel írják a jegyzeteiket, jobban tudnak rendszerezni és memorizálni egyaránt. A kézírás egyfajta esszenciát képez, mely által igyekszünk a legfontosabb információkat papírra vetni. Ehhez pedig elkerülhetetlen a figyelemmel összekapcsolódó értő írás. Míg a gépelés során szinte válogatás nélkül kerülnek lejegyzésre a hallottak, így nagyobb a valószínűsége annak is, hogy kevésbé alapulnak megértésen. Megfigyelték, hogy azok az emberek, akik többnyire kézzel írnak, az agyuk azon részét aktiválják, mely az éberségért, a tudatosságért, a figyelemért felelős – ez az úgynevezett retikuláris aktiválórendszer, mely egyúttal memóriaélénkítő hatással is bír.

Információk felelevenítése

A Washington University egyik 2012-ben végzett tanulmányában rámutat arra, hogy azok az egyetemista hallgatók, akik az előadások alatt gépen jegyzeteltek, alig egy nap leforgása alatt elfelejtették a létfontosságú információk többségét. Azok a diákok viszont, akik a kézi jegyzetelés mellett döntöttek, egy héttel az információ ily módon történő rögzítését követően is jól fel tudták eleveníteni az elhangzottakat. Karin James az Indiana Egyetem pszichológia professzora megfigyeléseiből kiderült, hogy a kézírást gyakorló tanulók agyereje sokkal erőteljesebb, mint a számítógépező társaiké (ezt MRI-vizsgálatokkal is alátámasztották, melyből kiderült, hogy a kézzel történő írás során bekapcsolnak az agy létfontosságú idegpályái).

Jobb teljesítmény

Gyakori tapasztalat továbbá, hogy az automatikus helyesírási hibajavításra támaszkodás rontja a gyakorlati helyesírási készségeket – ez utóbbit rendszeres olvasással is lehet fejleszteni, korrigálni. A hagyományos papírral, írószerrel való írás jobb teljesítményt eredményez. Többek között ennek tudható be az, hogy számos regényíró mind a mai napig ezt a módszert élteti. Az 1962-ben irodalmi Nobel-díjat nyert amerikai íróról, John Steinbeckről például az a hír járta, hogy az Édentől keletre c. írásához 300 ceruzát használt el.

A Journal of Early Childhood Education and Development egyik tanulmányában arról számol be, hogy összefüggés van a diákok kézírási készsége és a kapott osztályzatok között. Mindazok a tanulók, akik rendszeresen kézzel írtak felülmúlták a digitális felületeken tanuló társaik tudását és teljesítményét (szinte minden tantárgyban).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...