2015.03.04. 11:33:22 9552 252

Így szokj le az érzelmi evésről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kétféle ember van, az egyik nem bír enni, amikor stressz éri, a másik viszont jól teletömi magát. Sőt, van, aki unalmában eszik. Ilyenkor nem vagyunk igazán éhesek, csak érzelmei okokból étkezünk. Ez hosszú távon egészen biztos, hogy elhízáshoz vezet, ezért jobb, ha résen vagy! Hogyan kerülheted el az érzelmi okokból eredő falásrohamokat?

Érzelmi evés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Érzelmi evés

Lehet, hogy nem is vagy tisztában azzal, hogy ezt csinálod, de ha arra van szükséged, hogy addig egyél, amíg már-már kényelmetlenül érzed magad, és majd kidurransz, az jelezhet valamit. A másik egyértelmű jel a hízás lehet, és ha a kollégák mindig hozzád fordulnak "dugicsokiért"... Visszaszerezheted a kontrollt!

Légy kedves magadhoz!

Úgy gondolod, hogy te is az érzelmi evés csapdájába estél? Akkor állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el rajta, hogy mit érzel. Az első lépés az lenne, hogy megtanuld átélni az érzéseidet, és akár még együtt is érezhetsz magaddal egy pillanatra. Csak a hecc kedvéért! Nem kell mindig olyan szigorúnak lenni magaddal! :)

Figyeld meg a gondolataidat és az érzéseidet evés előtt. Ha úgy gondolod, hogy még nem kellene, hogy éhes legyél, keress másik módszert a lelked elcsitítására, mint az étel.

Keress megoldásokat

Az evés nem annyira jó megoldás az érzelmi problémákra, mint ahogy elsőre tűnik, a fent említett okokból kifolyólag (hízás, tunyaság stb.). Túl kell jutnod ezen! Ahelyett, hogy letörnél egy kocka csokit, írj egy listát azokról a dolgokról, amelyek abban a pillanatban stresszelnek. Ha van, amin tudsz változtatni, akkor cselekedj! Ha nem látod a megoldást, akkor próbálj ki egy új megközelítést, keress új nézőpontokat, oszd meg valakivel a problémát.

Ha tudod, hogy min stresszelsz, akkor egyszerűbb megváltoztatni a reakciódat is: evésről megoldásra! Pszichológust is kereshetsz, lehet, hogy már pár alkalom után javulni fog a helyzet.

Áll meg egy pillanatra!

Amikor kényszert érzel az evésre, várj egy pillanatot és mondd magadnak, hogy majd később megeszem, például ezt a kekszet. Lehet, hogy később már nem is fog kelleni. Persze az is lehet, hogy megeszed, de már tudni fogod, hogy nálad van a kontroll.

Mozogj!

Minden alkalommal amikor nassolnál, inkább állj fel és mozogj egy kicsit. Nyújts, vagy járkálj egy helyben, esetleg menj el és készíts egy teát! A lényeg, hogy csinálj valami mást!

Az igazság az érzelmi evésről

Nem mindig egészségtelen! Sőt, teljesen elfogadott például az evés, amikor ünneplünk vagy, amikor tényleg nagyon szomorúnak érzi magát az ember. Természetes is lehet, hogy ilyenkor megeszel egy szelet csokoládét. A probléma akkor kezdődik, amikor ez rendszeressé válik és például kóros elhízáshoz vezet. Légy résen!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...