2015.07.06. 13:18:28 19470 250

Hogyan tisztítsd a világos vászoncipőd?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén rendkívül népszerűek és divatosak a különböző mintájú, gumi talpú vászoncipők, amelyek még a melegben is kényelmes viseletet nyújtanak. Viszont, ha fehér vagy valamilyen világos árnyalatú, esetleg (virág)mintás lábbelit választottál, akkor bosszúságra adhatnak okot a foltok.

Virágos vászoncipő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágos vászoncipő

Már pedig a különböző foltok azok egészen biztos, hogy megjelennek. Még szerencse, hogy ezek a cipők általában a mosógépben moshatóak, csak egy-két dologra kell odafigyelned.

Tippek a vászoncipő gépi mosásához

  • A cipőfűzőt és a talpbetétet vedd ki a cipőből, mielőtt a mosógépbe teszed.
  • A vászoncipőt tedd egy világos párnahuzatba, és ebben mosd ki. (Mindegyiket külön huzatba rakd.)
  • Alacsony hőmérsékleten mosd (30°), nehogy feloldódjon a ragasztó!
  • Mindenképpen rövid és kímélő programon mosd, a centrifuga is alacsony fordulatszámú legyen, így sokáig használhatod majd!
  • Ha már arra sem emlékszel, hogy milyen színű eredetileg, mert olyan koszos a cipőd, akkor előtte kezeld folttisztítóval a vászon részt.
  • Mosás után tömd ki újsággal, ronggyal vagy műanyag sámfával, hogy megőrizze a formáját. Pár óra elteltével szárítsd ezek nélkül.
  • Ne tedd ki közvetlen napfényre, mert az nem tesz jót a gumitalpnak.

Tippek a vászoncipő kézi mosásához

  • A talpbetétet és a cipőfűzőt mosd ki kézzel. Áztasd be, sikáld meg, majd szárítsd őket a levegőn.
  • Ha csak egy-egy folttól szeretnél megszabadulni, önts folyékony mosószert rá, sikáld meg, majd öblítsd le, végül szárítsd meg a fenti módon.
  • Mosószappant is használhatsz a tisztítására (Sőt, akár mosódiót is, vagy amilyen tisztítószerben megbízol.)
  • Jó választás a szódabikarbóna is, amely természetes módon frissíti fel a színeket és szagtalanít is.
  • A szódabikarbónás tisztítást kétféleképpen végezhetjük el. Egyik változat szerint pépet készítünk szódabikarbónából és vízből, majd hatni hagyjuk a foltokon, bedörzsöljük és öblítjük. A másik megoldás szerint 1 liter víz és fél csésze szódabikarbóna keverékében áztatjuk pár órát a cipőt.
  • A talp megtisztítására a legjobb módszer a fogkefe és a mosószappan: habosítsd fel a fogkefével a cipőtalpán a mosószappant, sikáld körbe, majd öblítsd le.
  • A talpat egyébként szilikon spray-vel is kezelheted, ez segít megóvni a nap káros hatásától, illetve egy darabig a szennyeződéseket is távol tartja.

A cipő szagtalanítása

Gyakran mezítláb használjuk ezeket a cipőket, különösen gyakori ez nyáron. Persze a szag akkor is megjelenhet, ha zokniban viseljük. Érdemes időnként fertőtleníteni a lábbelit.

  • Szórjunk szódabikarbónát a cipő orrába éjszakára, majd másnap öblítsük ki és szárítsuk a fent olvasható módszerek szerint.
  • Nem feltétlenül kell kiöblíteni a cipőből a szódabikarbónát. El is oszlathatjuk benne, így nap közben is kifejtheti hatását.

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!