2023.08.27. 08:38:09 6722 228

Hihetetlen! A középkori bőrápolási rutin nem sokban tér el a maitól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszeres bőrápolás fontosságát ma már kevesen kérdőjelezik meg. Egy hatékony bőrápolási rutin és néhány minőségi termék használatával a bőrünk sokáig fiatalos, feszes maradhat. Nem beszélve arról, hogy egy tiszta, bőrhiba mentes arcbőr több önbizalmat is kölcsönöz az ápolt „viselőjének”.

Bőrápolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrápolás

A bőrápolás több évszázados múlttal rendelkezik, melyet elsősorban a nők tartottak elengedhetetlennek. Az ókor hölgyei bár nem válogathattak a mai modern kedvükhöz, elvárásukhoz és pénztárcájukhoz kellőképpen igazodó öregedésgátló készítmények, szérumok és kezelések közül, mégis rendelkeztek olyan optimálisnak nevezhető bőrápolási szokásokkal, melyek hatékonyaknak minősültek.

Már a hat évezreddel ezelőtti Egyiptomban kimagasló figyelmet fordítottak az esztétikai szempontok érvényesítésére, így például különféle kozmetikumokkal védekeztek az erős napsugárzás és a rovarcsípések ellen. Az arcbőr szépsége érdekében különféle olajokat (ricinus, szezám, olíva stb.) használtak, és meglepő módon a bőrtisztításról is gondoskodtak. Ez utóbbit kíméletes szappanpasztával, vagy mézes-tejes arcpakolással, maszkokkal oldották meg. A hidratálásra pedig tejfürdőzést, a hámlasztásra és gyógyításra különféle gyógysókat alkalmaztak.

Az egyiptomiak mellett a görögök sem feledkeztek meg a test szépen és épen tartásáról. Mindezt drága olajokkal, természetes kozmetikai produktumokkal hajtották végre. Ugyanakkor a hajfestésre is komoly figyelmet fordítottak. Ami a bőrápolást illeti a görögök ragaszkodtak ahhoz, hogy főként helyi, lehetőleg saját készítésű szerekkel vitelezzék ki a bőrápolást. Ehhez kézenfekvő volt a friss bogyó-tej mixtúra vagy paszta készítése. Mézből és tejből pedig kiváló öregedésgátló krémeket állítottak elő.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, melyben a Salernói Egyetem kutatócsapata vett részt, a középkori bőrápolási módszerek több téren is hasonlítanak a modern megoldásokhoz. Egy Trotula de Ruggiero nevű, a maga korában nagy hírnévnek és megbecsülésnek örvendő orvos, ránk hagyatékozott írásaiban olyan bőrápolási rutinokat jegyez le a középkorból, amelyek több szempontból is emlékeztetnek a maiakra. A kutatók a modern és a hagyományos kombinációknak tekintik a Trotula által lejegyzett szépségápolási technikákat. A 14. század elején élő orvos a bőrkezelésektől a hajfestésen át a szájhigiéniáig és a sminkekig többféle figyelemre méltó kozmetikai (gyógy)módot is részletesen megörökít kéziratában.

Ezen eljárások és termékek pozitív hatásairól érdemes ma is szót ejteni, hiszen a tudósok szerint Trotula olyan összetevőkről is említést tesz, melyeket a korszerű farmakológiában is alkalmaznak. Munkájában több mint negyven gyógynövény nevét említi, továbbá kitér az ásványi anyagokra, valamint a kozmetikumokban használható állati származékokra egyaránt. A középkori arctisztítást többek között fava babból előállított purifikálóval bonyolították le. A fava babot manapság is előszeretettel alkalmazzák kiütések, tályogok, szemölcsök ellen. Amennyiben a haj világosítása vagy erősítése volt a kitűzött cél, a megoldás: tojássárgája – melyet ma is sok helyütt használnak pakolásként a sérült haj táplálására, regenerálására.

A középkori arcápolás lépései kapcsán pedig azt állították, hogy még manapság is aktuálisak, hiszen jelen volt az előkezelés is, az alapos tisztítás, egyszerű hámlasztók, peelingek, funkcionális eszközök és kezelések igénybevétele. A tanulmányban arra is kitérnek, hogy a Trotula által hirdetett kozmetikai tippek és kezelési javaslatok több szállal kötődnek a legújabb koncepciókhoz. A hírneves orvos a salernói kutatócsoport szerint kulcsfontosságú szempontnak tartotta a megelőzésre fókuszálást, az ápolt megjelenésre törekvést, a bőr egészségének megőrzését, az esetleges bőrproblémák minél előbbi gyógyítását. Ez utóbbi tippek és tanácsok pedig manapság is praktikusnak és megfelelőnek bizonyulnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...