2017.03.17. 08:00:48 12129 352

Hétszáz karátos nyersgyémántot talált egy pap Sierra Leonéban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hétszáz karátos nyersgyémántra bukkant egy katolikus pap Sierra Leonéban. A drágakövet, amely egyike a valaha talált 20 legnagyobb gyémántnak, az afrikai ország központi bankjában őrzik.

Nyers gyémánt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyers gyémánt

A 709 karátos drágakő a legnagyobb, amelyet Sierra Leonéban 1972 óta találtak, akkor bukkantak a 969 karátos Sierra Leone csillagára - írta a BBC hírportálja csütörtökön. A mostani gyémántot Kono körzetben találta Emmanuel Momoh pap, értékét még nem becsülték fel. Az afrikai ország drágakőben gazdag vidékein sok az alkalmi gyémántvadász.

Mathew Nyaungwa szakértő szerint a 709 karátos példány a 13. legnagyobb, amelyet valaha találtak. Értékét nagyban befolyásolhatja a minősége - tette hozzá.

A gyémántot először Ernest Bai Koroma elnöknek mutatták meg szerda este, aztán elzárták a jegybank széfjébe. Az elnöki hivatal közleménye szerint Ernest Bai Koroma külön köszönetet mondott azért, hogy a gyémántot nem csempészték ki az országból.

Sierra Leone jól ismert a gyémántiparáról, de ennek története meglehetősen mozgalmas. A gyémánteladások különösen nagy mértékben hozzájárultak az országban évtizedekig dúló polgárháborúhoz, a lázadók ugyanis fegyverre váltották a drágaköveket. A véres gyémántok történetét hollywoodi film is feldolgozta Leonardo DiCaprio és Djimon Hounsou főszereplésével.

Az utóbbi években jelentős méretű gyémántokra bukkantak Afrika déli felén, köztük egy 1111 karátosra Botswanában 2015-ben. Tavaly májusban a Lucara bányatársaság 63 millió dollárért adott el egy 813 karátos gyémántot privát aukció keretében.

A valaha talált legnagyobb nyersgyémánt még mindig a 3107 karátos Cullinan, amelyet 1905-ben találtak Dél-Afrikában. A második a Botswanában 2015-ben talált Lesedi La Rona, a harmadik a 995 karátos Excelsior Diamond, amelyre Dél-Afrikában bukkantak 1893-ban. A negyedik a Sierra Leone csillaga, az ötödik pedig a 890 karátos Incomparable Diamond. Utóbbit a Kongói Demokratikus Köztársaságban találták 1984-ben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?