2023.08.08. 13:05:00 6817 243

Ha szemetel se vágd ki! Legyen klímabarát a kerted!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A klímabarát kertek kialakítása Magyarországon is kiváló módja annak, hogy hozzájáruljunk a környezetvédelméhez és az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítéséhez. Egy klímabarát kert tervezése és fenntartásának része a megfelelő növények és kertészeti megoldások kiválasztása, amelyek segítenek az ökoszisztéma megőrzésében és az energia megtakarításában.

Árnyékos udvar - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Árnyékos udvar

A környezetemben elborzadva hallgatom azon felháborodott embereket, akiknek a szomszédjai leburkolják térkővel az egész udvarukat, több évtizedes, egészséges fákat is kivágatva.
Ezzel egyrészt csupán azt érve el, hogy szép időben sem fognak kikívánkozni a házból a szabad levegőre, másrészt jelentősen hozzájárulnak a nyári magas hőmérséklet elviselhetetlenségéhez.

Tény, hogy a füvet nyírni kell, és egy-egy fa lehullott részei is szemetelhetnek, de nem lehetetlenség időt és megoldást találni arra, hogy a zöldterületeket karbantartsuk. A lehullott leveleket, ágakat és terméseket a levágott fűvel egyetemben például komposztálni is lehetne. A fák ilyen mértékű kivágása rendkívül drasztikus lépés, és hosszú távú következményekkel járhat a környezetre és a biodiverzitásra nem csak hosszú, de már rövid távon is. A fenntartható kert- és udvarrendezés elsajátítása saját érdekünket szolgálja!

Amiért még a „szemetelős” fáknak is sokkal több a haszna, mint a hátránya:

  1. A fák hűsítő árnyéka csökkentik a környező területek hőmérsékletét. Ez saját bőrünkön tapasztalva a városi környezetben lesz hatalmas jelentőségű, ahol a sok beton- és kőfelület révén amúgy is magasabb lehet a hőmérséklet.

  2. A fák a fotoszintézis során - tudvalévő - szén-dioxidot kötnek meg és oxigént termelnek. Magától értetődő, hogy az üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése érdekében fontos minél több fát magunk körül tudni, így azok elvégezhetik fontos szerepüket az éghajlatváltozás enyhítésében.

  3. A lehullott levelek és ágak szerves bomlástermékei segítenek megőrizni a talaj termékenységét.

  4. A fák és az egyéb zöld növények sokféle (jellemzően repülő) állatnak biztosítanak élőhelyet és táplálékforrást.

Mit tehetsz, ha nincs saját udvarod?

Saját kert híján sem kel lemondanod a környezetvédelemhez való hozzájárulásról és a kertészkedés jótékony hatásairól, hiszen a helyi közösségi kertek tárt karokkal várják a szorgos kezeket. Ezen kívül zöld kezdeményezésekhez (pl. parkrendezős akciók) is csatlakozhatsz, ahol támogathatod a klímabarát zöldterületek terjeszkedését.

A klímabarát kertészkedés alapelvei

A helyi klímához és talajviszonyokhoz leginkább alkalmazkodó növények kevesebb gondozást és öntözést igényelnek, ezekről és egyéb szerepükről itt olvashatsz bővebben.
Az öntözésre szánt víz minimalizálásához csepegtetős öntözőrendszert is bevethetünk, amihez ráadásul összegyűjtött esővizet is felhasználhatunk a csapadékosabb időszakokban.
Nyilván továbbra sem ajánlott a kora reggeli vagy esti órákon kívülre időzíteni az öntözést, hiszen a melegebb napszakokban több víz párologhat el, mint amennyi a kertben hasznosul.

A környezetre ártalmatlan megoldások használata a kártevők és kórokozók elleni védekezés során alaptétele a környezetbarát kertészkedésnek. A biológiailag semleges és természetes módszerek megismerése és alkalmazása a saját egészségünk védelmét is szolgálja! Végül térjünk vissza a kiindulási problémakörhöz:
A talajtakarás legyen minél nagyobb felületen természetes! A nem kívánt latyakot szalma, fakéreg vagy komposzt felhasználásával lehet redukálni. Így nem csak nem te leszel nyakig sáros, de a talaj nedvessége is megőrizhető a gyomnövények kordában tartása mellett.

A klímabarát kert kialakítása nem csupán környezetbarát és fenntartható megoldásokat kínál, hanem gyönyörű és inspiráló környezetet is teremthet lakóhelyünk közvetlen és tágabb környezetében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...